2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritkábban betegszik meg az, aki kutyát tart

A kutyatartás óriási felelősség. Amikor magunkhoz veszünk egy bolyhos kis jószágot, azt nem csupán szeszélyből tesszük. A kutyák rengeteg törődést és odafigyelést igényelnek, ám tartásuk mostantól tudományosan bizonyított előnyökkel jár az életünkben – a kórokozókkal szembeni ellenállástól kezdve a kevesebb depresszióig.

Akinek kutyája van, az ritkábban betegszik meg

A világ ma megszállottan küzd a kórokozók elpusztítása ellen, és nap mint nap háborúban áll a baktériumokkal. Ahogy azt a reklámok is jól példázzák, nem szabad addig megállni, amíg a kórokozók minden csírája el nem hal. A kutatók szerint azonban a túlzott fertőtlenítés is betegessé teheti az emberi szervezetet.

Fotók: pixabay.com

A Journal of Pediatricsban megjelent, kapcsolódó tanulmány arra is rámutat, hogy

az otthonunkban körülbelül háromszáz baktériumtörzs tanyázik, és ezek a mikrobák szorosan kapcsolódnak az immunrendszerünk működéséhez.
Konkrétan ezek segítenek ellenállóvá tenni azt a kórokozókkal szemben.

Szerencsére a kutyákat szinte beborítják ezek a „segítő baktériumok”, amelyek gyakran pont az ebek miatt telepednek az otthonunkba.

Ennek eredményeként azok az emberek jóval ritkábban betegednek meg, akiknek kutyájuk van.

Ráadásul a boldog gazdák négyszer kevésbé hajlamosak az allergiára is, mert a házi kedvenc „immunterápiás" előnyökkel is jár.

A házi kedvencek csökkentik a vérnyomást

A kedvtelésből tartott állatok védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen. Az American Heart Association arra a következtetésre jutott, hogy

a kutyatartás együtt jár a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenésével. A házi kedvencek védelmet nyújtanak a koszorúér-betegségek ellen.

A kutyatartás ráadásul a gyógyszereknél és vitaminoknál is hatékonyabb, ha a hosszú életről van szó. A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai ugyanis akár tíz évvel is tovább élhetnek, és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata is minimális esetükben.

Több edzés és kevesebb depresszió

A kutyatartók gyakran járnak sétálni, mozogni és futni. Miután az ebeknek szükségük van a fokozott testmozgásra, ezért a tulajdonosaik úgymond kénytelenek beiktatni a napi rutinba egy hosszú sétát és egy vidám játékot, ami azt is jelenti, hogy a kutyatartók naponta legalább harminc percet egészen biztosan mozognak, tehát esetükben jóval kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Kutyával elfelejthetjük a futópadot vagy a fárasztó edzéseket, és a tanulmány szoros összefüggést talált a kutyatartás és a depressziós tünetek csökkenése között is.

A kutatás szerint azok az egyedülálló felnőttek kevésbé szenvedtek rossz kedv vagy apátia miatt, akik otthon házi kedvencet tartanak.

A kutyák ugyanis segítenek abban, hogy agyunk oxitocint, tehát a jó érzést biztosító kémiai anyagot termeljen az agyban.

Így segítenek az ebek kilábalni a betegeknek a depresszióból, miközben a tőlük kapott nagyfokú szeretet is befolyásolja a pozitív hangulatot.

Kutyával biztosított az aktívabb társadalmi élet

Miután a kutyákat rendszeresen el kell vinni sétálni, ezek a séták kitűnő alkalmat biztosítanak új barátságok kialakulásához, és a társadalmi kapcsolatok elmélyítéséhez. Az elméletet ma már a tudomány is alátámasztotta.

A kutyák segítenek a gazdáiknak abban, hogy könnyebben ismerkedjenek más emberekkel, barátságokat kössenek, és aktívabban éljék a társadalmi életüket. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok közelebb tudtak kerülni életük fontos személyeihez.

A kutyák személyes detektorként működnek

Kitűnő orruknak köszönhetően a kutyák hatékonyan kiszagolhatják az olyan egészségügyi problémákat, mint a cukorbetegség vagy a rák.

Az ebek orra kiszimatolhatja a különféle vegyi anyagokat is. Pontosan úgy működnek, mint egy 99 százalékos pontosságú detektor.

Így a kutyatulajdonosok fizikailag, mentálisan és érzelmileg is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Neked ajánljuk
Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam