2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőhullámok ronthatják a férfiak termékenységét

Egy új kutatás szerint a klímaváltozással megszaporodó hőhullámok ronthatják a férfi termékenységet, mert csökkenthetik a spermiumok számát és életképességét.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerzői lisztbogarakat tettek ki hőhullámoknak, de azt állítják, az eredményeikből az emberekre nézve is lehet következtetéseket levonni.

„A kutatások azt mutatják, hogy meleg vérű fajok reprodukciójára is károsan hatnak a hőhullámok, és már korábban kiderült, hogy ez emlősöknél terméketlenséghez vezet"

– mondta Kirs Sales, a tanulmány vezető szerzője, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója.

Fotó: pixabay.com

A hőhullámok az előrejelzések szerint a jövőben meg fognak szaporodni, ezzel viszont az állati és emberi szaporodást sodorhatják veszélybe. A kutatás szerint az optimálisnál 5-7 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnek 5 napon át kitett hímek termékenységét csökkentették a hőhullámok, a nőstényekére viszont nem voltak hatással.

Az eredmények szerint az egymást követő hőhullámok szinte sterilizálják a hímeket,

ráadásul azoknak a hímeknek az utódai, amelyek átélték a hőhullámot, rövidebb ideig éltek, mint azokéi, amelyek nem.

Neked ajánljuk
Az ökoszorongás a társadalom válasza a globális felmelegedésre Az ökoszorongás a társadalom válasza a globális felmelegedésre A légkondicionáló mégsem csak a klíma ellensége lehet? Egy farm, ami tisztítja a tengert (videóval) 20 millió forintot kapnak civil szervezetek, a közönség szavazata is számított
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam