2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőhullámok ronthatják a férfiak termékenységét

Egy új kutatás szerint a klímaváltozással megszaporodó hőhullámok ronthatják a férfi termékenységet, mert csökkenthetik a spermiumok számát és életképességét.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerzői lisztbogarakat tettek ki hőhullámoknak, de azt állítják, az eredményeikből az emberekre nézve is lehet következtetéseket levonni.

„A kutatások azt mutatják, hogy meleg vérű fajok reprodukciójára is károsan hatnak a hőhullámok, és már korábban kiderült, hogy ez emlősöknél terméketlenséghez vezet"

– mondta Kirs Sales, a tanulmány vezető szerzője, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója.

Fotó: pixabay.com

A hőhullámok az előrejelzések szerint a jövőben meg fognak szaporodni, ezzel viszont az állati és emberi szaporodást sodorhatják veszélybe. A kutatás szerint az optimálisnál 5-7 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnek 5 napon át kitett hímek termékenységét csökkentették a hőhullámok, a nőstényekére viszont nem voltak hatással.

Az eredmények szerint az egymást követő hőhullámok szinte sterilizálják a hímeket,

ráadásul azoknak a hímeknek az utódai, amelyek átélték a hőhullámot, rövidebb ideig éltek, mint azokéi, amelyek nem.

Neked ajánljuk
Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséhez Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél? Riasztó kép a bébiételekről – a WHO inkább az anyatejet ajánlja Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő A bazaltbarlangoló krátertavas és a Tálodi szerzetesek
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam