2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A beteg épület szindróma

Tudtad, hogy észrevétlenül fészkeli be magát otthonodba, munkahelyedre, hogy alattomosan, lassanként rombolja egészségedet, mindennapi közérzetedet? Ha nem, ismerkedj meg a témával, hogy a láthatatlan ellenség ne legyen állandó vendéged.

A beteg épület szindróma mára tudományosan bizonyított tünetegyüttese szerteágazó:

  • fejfájás;
  • szemszárazság, szemgyulladás;
  • émelygés, hányinger, szédelgés;
  • torokszárazság, köhögés;
  • rossz közérzet, hangulatingadozás;
  • izomgörcsök;
  • légszomj;
  • bőrirritáció.
Fotó: pixabay.com

Hogyan okozhatja mindezt az épület, melyben élünk?

Az összetett tünetegyüttes okozója a fokozott oxigénhiányos állapot. A levegő magas szén-dioxid-tartalmának hosszú távon romboló hatása van. Ehhez társulnak az épületeink kipárolgása révén a vegyi anyagok, a felhasznált tisztítószerek, melyek feldúsulnak a levegőben – írja a c3technik.hu.

Amennyiben házunk nagyon modern, a mai kor követelményeinek megfelelően energiatudatosan, jól záródó nyílászárókkal terveztük, jelentősen körbeszigeteltük, a természetes filtráció gyakorlatilag nullára csökken. Olyan, mintha zacskót húznánk a házra.

A belső térben felhalmozódott pára nemcsak fullasztó, kellemetlen, de lecsapódva penésztelepek melegágya is lesz. A penész megjelenésével pedig tovább romlik az amúgy is rossz légminőség az épületen belül.

Mi a megoldás?

Szellőztetni kell! Ahhoz, hogy megelőzzük életterünkben a beteg épület szindrómát, a lakásunkat erőteljesen szellőztetnünk kell. Ha mindezt természetes módon szeretnénk megtenni, ez azt jelenti, hogy óránként 10-15 percet kell teljesen kinyitni a helyiségek ablakait. Éjszaka is!

Ez ma, főleg a téli időszakban rettentő energiapazarlás! Hiszen nem azért költünk annyit épületeink nyílászáróira, hőszigetelésére, hogy az ott megspórolt energiát az ablakon kiengedjük. Mai korszerű épületeink akkor tudnak egészségesen működni, ha a lakás levegőminőségét mesterséges, gépi szellőzéssel egészítjük ki.

Hogyan is működik mindez?

Központi lakásszellőztető rendszernél a légkezelőgép a külső térből friss levegőt juttat a belső helyiségekbe, majd a használt, párás levegőt kivezeti a kültérbe. Teszi mindezt úgy, hogy a légkezelőgép hőcserélőjén keresztül a belső tér hőjének energiáját visszanyeri a rendszer, és újrahasznosítva visszavezeti a lakásba. A szűrőkön keresztülhaladó levegő így már pormentes, tiszta, egészséges légállapotokat eredményez.

Ne hagyjuk, hogy lakókörnyezetünk tönkretegye az életünket!

Gondoljunk már a tervezésnél a szellőzés fontosságára éppúgy, ahogy az alapozásra vagy a tetőfedésre is gondolunk.

Neked ajánljuk
Rosszul hat az agyi tevékenységre a légszennyezettség Gyógynövények gombás megbetegedésekre Kerékpáros fejlesztés Mezőhegyesen Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam