2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az az ökoszorongás?

A nemrégiben megjelent sokkoló tanulmányok szerint már túl vagyunk azon a határon, ahonnan még vissza lehetne fordítani a klímaváltozás pusztító hatásait. Nap mint nap jelennek meg a hírek az erdőtüzekről, az olvadó jégsapkákról, a tomboló viharokról, így nem csoda, hogy ezek a jelenségek már tényleg átszövik a mindennapjainkat, és folyamatosan jelen vannak gondolatainkban – ez pedig szorongáshoz is vezethet.

Az ENSZ tanulmánya szerint 2040-re már a mindennapokban is érezhetővé válik a klímaváltozás hatása. A jeleket már nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni, és ez okkal ültet belénk félelmet. Persze mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük a negatív hatásokat, kezdve a környezettudatos háztartásvezetéstől az önkénteskedésig, azonban ettől még nem biztos, hogy a lelkünk megnyugszik.

Mi is az ökoszorongás?

Pszichológusok szerint a klímaváltozástól, illetve a természeti katasztrófáktól való félelem folyamatos szorongáshoz vezethet, amelynek két csoportja van:

  • az egyiknél az emberek ténylegesen a katasztrófáktól rettegnek;
  • a másiknál inkább attól, hogy megváltozik minden körülöttünk a klímaváltozás miatt, és az a gondolat nyomasztó, hogy valóban az egész bolygónk érintett.
Fotó: pixabay.com

Vajon nálad is fennáll?

Az ökoszorongás tünetei megegyeznek az általános szorongáséval: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar. Hosszú távon a szociális kapcsolatokra és az egészségi állapotra is hatása van – csökken az immunrendszer aktivitása, emésztési problémák léphetnek fel, sőt olyan mentális zavarok is jelentkezhetnek, mint a memóriavesztés vagy az agresszió.

Mit tehetsz ellene?

Mint minden szorongásos betegségnél, itt is elsősorban a környezetünk, tehát a család és a barátok megértő hozzáállása, támogatása a legfontosabb.

A közösségi média – amelynek negatív pszichológiai hatásait már számtalan kutatás bizonyította – fontos avégett, hogy tisztában legyünk a körülöttünk zajló dolgokkal, ám előfordulhat, hogy az üzenőfalunkon csak az ijesztő, megrázó képek és videók fogadnak, amelyek tovább fokozzák a szorongást.

Sokat segíthet, ha magad is teszel a klímaváltozás ellen a lehetőségeidhez mérten.

Biciklivel mész a munkába, szelektíven gyűjtöd a szemetet, csak a minimálisan szükséges mennyiségben használod a vizet, áramot stb. Az is megnyugtathat némiképp, ha leírod a félelmeid, és akár egy akciótervet is készítesz a legrosszabb forgatókönyv esetére. Persze ha már a mindennapjaidra is negatív hatással van az ökoszorongás, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam