2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az az ökoszorongás?

A nemrégiben megjelent sokkoló tanulmányok szerint már túl vagyunk azon a határon, ahonnan még vissza lehetne fordítani a klímaváltozás pusztító hatásait. Nap mint nap jelennek meg a hírek az erdőtüzekről, az olvadó jégsapkákról, a tomboló viharokról, így nem csoda, hogy ezek a jelenségek már tényleg átszövik a mindennapjainkat, és folyamatosan jelen vannak gondolatainkban – ez pedig szorongáshoz is vezethet.

Az ENSZ tanulmánya szerint 2040-re már a mindennapokban is érezhetővé válik a klímaváltozás hatása. A jeleket már nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni, és ez okkal ültet belénk félelmet. Persze mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük a negatív hatásokat, kezdve a környezettudatos háztartásvezetéstől az önkénteskedésig, azonban ettől még nem biztos, hogy a lelkünk megnyugszik.

Mi is az ökoszorongás?

Pszichológusok szerint a klímaváltozástól, illetve a természeti katasztrófáktól való félelem folyamatos szorongáshoz vezethet, amelynek két csoportja van:

  • az egyiknél az emberek ténylegesen a katasztrófáktól rettegnek;
  • a másiknál inkább attól, hogy megváltozik minden körülöttünk a klímaváltozás miatt, és az a gondolat nyomasztó, hogy valóban az egész bolygónk érintett.
Fotó: pixabay.com

Vajon nálad is fennáll?

Az ökoszorongás tünetei megegyeznek az általános szorongáséval: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar. Hosszú távon a szociális kapcsolatokra és az egészségi állapotra is hatása van – csökken az immunrendszer aktivitása, emésztési problémák léphetnek fel, sőt olyan mentális zavarok is jelentkezhetnek, mint a memóriavesztés vagy az agresszió.

Mit tehetsz ellene?

Mint minden szorongásos betegségnél, itt is elsősorban a környezetünk, tehát a család és a barátok megértő hozzáállása, támogatása a legfontosabb.

A közösségi média – amelynek negatív pszichológiai hatásait már számtalan kutatás bizonyította – fontos avégett, hogy tisztában legyünk a körülöttünk zajló dolgokkal, ám előfordulhat, hogy az üzenőfalunkon csak az ijesztő, megrázó képek és videók fogadnak, amelyek tovább fokozzák a szorongást.

Sokat segíthet, ha magad is teszel a klímaváltozás ellen a lehetőségeidhez mérten.

Biciklivel mész a munkába, szelektíven gyűjtöd a szemetet, csak a minimálisan szükséges mennyiségben használod a vizet, áramot stb. Az is megnyugtathat némiképp, ha leírod a félelmeid, és akár egy akciótervet is készítesz a legrosszabb forgatókönyv esetére. Persze ha már a mindennapjaidra is negatív hatással van az ökoszorongás, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Neked ajánljuk
Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek Több millió ember veszti életét az extrém időjárástól minden évben Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam