2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy elfeledett gyógynövény: a dércsípte kökény

A szinte bárhol termő kökénynek éppen szezonját éljük. Általában elsétálunk a kékes színű termés mellett, nem is gondolunk rá, milyen finomságok készülhetnek belőle, s mennyire jó hatással van a szervezetre.

A kökény Magyarországon is megtalálható tövises cserje, melynek termése  gyógynövény. A kékeslilás színű, apró bogyóra emlékeztető vadgyümölcs szinte bárhol megterem: hegyoldalakban vagy akár napfényes erdők szélein. A kökény – népies nevén kökönye vagy zabszilva – szeptemberben kezd érni. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.

Fotó: wikimedia.org

Mi készülhet belőle?

A kökény nemcsak vonzó küllemű termés, de egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.

Milyen hatásai vannak?

  • magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik;
  • jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre;
  • a terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas;
  • virágjából teát készíthetünk, mely remekül szolgál vízhajtóként, hashajtóként;
  • a leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást, és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is;
  • a kérgéből készült főzetnek nyugtató hatása van;
  • olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femcafe.hu
Vissza
Hírfolyam