2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hátul kullogunk Európában halfogyasztásban

Mi, magyarok az éves hazai halmennyiség harmadát a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztjuk el. Bár az elmúlt években növekedett a kereslet, még így is az európai lista utolsó harmadában vagyunk. Míg a messziről érkezett tengeri halakban több az emberi tevékenységből származó szennyezettség, a hazai gazdaságokban nevelt halaknál a gramm milliomod részénél is kisebb mennyiségben lelhető fel káros anyag. 

Egy magyar állampolgár évente 6-6,5 kiló édesvízi és tengeri halat, rákot, kagylót, egyéb tenger gyümölcseit fogyaszt, amiből mindössze 1-1,6 kiló a hazai tógazdaságokból származó hal – mondta a Népszavának Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

Hiába kétszereződött meg a halfogyasztás az elmúlt időszakban, még így is a sereghajtók közé számítunk a 18-22 kilós európai átlaghoz mérve.

A 29 ezer hektárnyi halastó termelése 25-26 ezer tonna, de ebből csak 15-16 ezer tonnát fogyasztunk el éves szinten, a többi a termelés folyamatosságához szükséges. Az exportra az időjárástól függően 1500-3000 tonna megy, elsősorban Németországba, Romániába és Lengyelországba. A külföldi vevők leginkább a busát, az amurt, a csukát és a süllőt kedvelik.

Nemcsak azért kellene több hazai halat enni, mert például a hekket több ezer kilométerről szállítják Magyarországra a Csendes-óceánból, hanem azért is, mert

a tengeri halakban az emberi tevékenység, az óceánok, tengerek szennyezettsége miatt egyre több nehézfém és egyéb, a szervezetre káros anyag halmozódik fel.

A hazai gazdaságokban nevelt halakban csak egy-két szennyező anyag található, a gramm milliomod részénél is kisebb mennyiségben.

Fotó: nepszava.hu

A miénknél jóval magasabb halfogyasztású országokban (pl. Japánban, Portugáliában, Franciaországban) a férfiak átlagéletkora 5-7 évvel magasabb magyar kortársaikénál – jegyezte meg Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, aki szerint

ha a gyógyszerekre költött összegek 10 százalékát hal vásárlásra fordítanánk, 20 százalékkal kevesebbet kellene költenünk gyógyszerekre.

A karácsonykor értékesített halak mintegy 65-70 százalékát teszi ki a ponty. A maradék egyharmadot az egyik legegészségesebb halhúsnak tartott busa teszi ki, valamint az európai szürke harcsa, az afrikai harcsa, a fogas-süllő, a pisztráng, amur, keszeg, kárász és minimális részben a különböző tokfélék.

Két évtizede már szeptemberben leállt a halak növekedése, és megkezdődtek az őszi tógazdaságokban a lehalászások, most még november utolsó hetében is plusz 10 Celsius-fokos vízben fejlődtek a karácsonyra szánt halak.

Neked ajánljuk
Barázdásbálnák és hegyi gorillák: már nem fenyegeti őket a kihalás veszélye Karácsonyi dekorációk környezettudatosan Láthatatlan, globális kór: a magány Reformok a hulladékszállításban 9 millióból indíthatnak startupot egyetemisták
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam