2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefüggést látnak a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között

A Utahi Egyetem kutatói szerint egy hónapon belül több alkalommal is megnőhet a vetélés kockázata, ahogy változik a levegő minősége. A leendő kismamákat nemcsak például az arcmaszk viselésére ösztönzik a várandósság alatt, hanem még arra is, hogy gondolják meg, mikorra időzítik a fogantatást.

A Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban a kutatók arra jutottak, hogy a Utah állam legsűrűbben lakott régiójában élő nőknél magasabb, 16 százalékos a vetélés kockázata a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség hatására.

A kutatók retrospektív kutatást végeztek több mint 1300 várandós nő részvételével, akik a 20. hét előtt bekövetkezett vetélést követően fordultak segítségért az egyetemi kórház sürgősségi osztályához 2007 és 2015 között.

Szmog és köd Salt Lake City völgyében egy meleg, napos novemberi napon Fotó: wikimedia.org

A kutatók megvizsgálták a vetélés kockázatát egy 3 vagy 7 napos időszakban, amely a levegőben lévő három fő szennyezőanyag (nitrogén-dioxid, az ózon és a finomszemcsés anyagok, vagyis a mikroszkopikus por- és koromszemcsék) koncentrációjának csúcspontját követte. 

Azoknál a nőknél, akik a levegő megnövekedett nitrogén-oxid-szintjének voltak kitéve, némileg megnőtt a vetélés kockázata. A finomszemcsés anyagok azonban nem növelték lényegesen a vetélés kockázatát.

Bár egy igazán különleges földrajzi területen élünk, a problémák, amelyekkel a légszennyezettség terén szembesülünk, egyáltalán nem különlegesek. Ahogy a bolygó melegszik és a népesség növekszik, a légszennyezettség egyre nagyobb gondot jelent, és nemcsak a fejlődő országokban, hanem az Egyesült Államokban is

–  fogalmazott Fuller.

A szakértők hat különböző minőségű területet határoztak meg, és megfigyelték mind a hat területen a páciensek adatait. Megállapították, hogy egy hónapon belül több alkalommal is megnőhet a vetélés kockázata, ahogy változik a levegő minősége.

Fuller a várandós nőknek javasolta a részecskéket kiszűrő arcmaszk használatát, vagy a szabadtéri fizikai aktivitás mellőzését azokon a napokon, amikor szennyezettebb a levegő. Használhatnak szűrőket a belső terek levegőjének tisztítására is. Sőt, ha lehetséges, tervezzék meg a fogantatás idejét úgy, hogy a lehető legkevesebb legyen a várandósság idején az olyan periódus, amikor rossz a levegő minősége.

Neked ajánljuk
Áradások az amerikai kontinensen Jót tesz a szőlőpor Új korszak kezdődik a bécsi közösségi közlekedésben Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam