2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mentális problémát okoz a klímaváltozás

Nem csak a környezet szenvedheti meg a globális felmelegedés következményeit. Egy új jelentés szerint a klímaváltozás az emberi testben is komoly, többnyire mentális változásokat indíthat be. Növekvő erőszak, depresszió, öngyilkosság – ezt is okozhatja az éghajlatváltozás.

A The Lancet-ben közzétett új tanulmány az emberek szemszögéből is megvizsgálta, hogy a fokozódó hőség milyen mellékhatásokkal járhat.

A tanulmány elkészítésében részt vevő több mint 150, az egészségügy, a mérnöki pálya, a tudomány, a mezőgazdaság és a közlekedés területén dolgozó szakember arra jutott, hogy

az éghajlatváltozás nagyban növelheti a mentális egészségben beálló változások kockázatát, az agressziót, az erőszakot, a szándékos önkárosítás, továbbá az öngyilkosság esélyét is.

Fotó: pixabay.com

A tudósok szerint az extrém események akár olyan pszichológiai problémákat is eredményezhetnek, mint a poszttraumatikus stressz és a depresszió. (A hvg.hu egy korábbi cikke szerint szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba.)

A londoni Lancet Countdown igazgatója, Nick Watts szerint

a súlyos mellékhatásoknak elsősorban a hőmérséklet drasztikus emelkedéséhez van közük, amelyek jelentősen befolyásolhatják az agy kémiai működését, és károsíthatják az érzelmeket szabályozó neurotranszmittereket.

A hőség a tesztoszteron termelését is elősegíti, aminek pedig az agresszió növekedése lehet az eredménye.

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában végzett eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy ha az átlaghőmérséklet akár csak 1 Celsius-fokkal is emelkedett, azzal párhuzamosan az elkövetett öngyilkosságok száma is nőtt. Igaz, nem túl drasztikusan, 2 százalékkal.

A jelentés a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hosszú távú előrejelzése apropóján készült, amelyben arról írtak, hogy a nyarak akár több mint 5 fokkal is forróbbak, a telek melegebbek és esősebbek lehetnek Nagy-Britanniában a 2070-es évekre.

Neked ajánljuk
Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Változatlanul vonzóak a fenntartható alapok Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam