2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért olyan stresszes a karácsony?

A stressz, a teljesítménykényszer, a megfelelési vágy miatt a karácsonyból gyakran egy fárasztó, kimerítő esemény lesz az örömteli ünnep helyett. Karácsonykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ajándék csupán a szeretet tárgyiasult és korántsem egyetlen kifejezési formája.

A mai nő és a karácsony

A mai nőnek, családanyának több fronton kell helytállnia, sőt ragyogóan teljesítenie, bár ezt sokszor éppen mi várjuk el saját magunktól. Karácsonykor különösen ütközhetnek ezek a szerepeink, ráadásul sok családnál anyagi természetű nehézségek is jelentkeznek – magyarázza Anda Csilla pszichológus.

Miért nem engedheti meg magának egy anyuka, hogy leálljon, és erre a kis időre csak és kizárólag a családjára koncentráljon? Ha meg is próbálja, akkor sem biztos, hogy belül nem marcangolja a szorongás és a bűntudat, hogy talán cserbenhagyta a cégét vagy a főnökét. Vagy ezért, vagy azért lelkiismeretfurdalás lehet a vége.

Mi van azzal az érzéssel, ha egy család vagy gyerekeit egyedül nevelő szülő nem tudja megadni mindazt a gyerekének, amit szeretne?

– veti fel a pszichológus. Nehéz kérdések ezek, amiket nem lehet könnyedén venni, de akad egy kis mozgásterünk.

Sokat számít, hogy milyen a mi hozzáállásunk.

Fotó: impressmagazin.hu

A reklámok befolyásoló ereje

Ha mi magunk elfogadjuk, hogy nem a méregdrága ajándékokról szól a karácsony, akkor könnyebben kordában tartható a reklámok befolyásoló ereje. Legyen másik választási lehetőség, ne arról szóljon, hogy minden játékot megkap a gyerek! Ez az ő érdeke is: egyre nehezebb lesz ugyanis túlszárnyalni saját magunkat, a gyerekek pedig egyre jobban fognak unatkozni.

Ezt a folyamatot nekünk kell irányítani, hogy ne csak a telefonokon található játékok kössék le a gyerekeket már kisiskolás korukban.

Anda Csilla óva int attól, hogy mindig mi döntsük el, hogy mi az „értelmes” ajándék számukra. Figyelembe kell venni a gyerek érdeklődési körét, személyiségét, beállítottságát. Ahhoz mérten válasszunk (vagy akár készítsünk) számára fejlesztő, szórakoztató játékokat.

Mire emlékezzen a gyerek?

Ebben is meg kell tudni húzni a határt, és könnyebb a döntés, ha átgondoljuk, mit szeretnénk, mire emlékezzen a gyerek.

Miről szóljon a mi karácsonyunk? Mi a fontosabb? A maradéktalan rend és ragyogó tisztaság, a megannyi finomság, a hatalmas társaság, vagy a téli szünetet megtöltő közös élmények, programok, a meghittség? Mi az, amiből lehet engedni, és mi az, amiből lehetetlen?

Anda Csilla úgy véli: a döntés mindig nehéz, hiszen a nem választott lehetőségek kihagyott lehetőségeknek tűnnek, és hiányérzetet szülhetnek, de ha meghoztuk a döntést, utána könnyebb lesz tartani magunkat hozzá.

Lehet kicsit még egyszerűbb?

Igen, ha képes vagy kicsit másképp csinálni a dolgokat. Próbáld kikapcsolni a maximalizmusodat, ami nem csak az ünnepek alatt fontos. Olykor épp a maximalizmusunk áll a boldogságunk útjában.

Olyan, hogy „tökéletes” nem létezik, de a maximalista mindig erre, vagyis a lehetetlenre törekszik. Lehet-e így boldog valaha?

Tényleg a szeretet ünnepe?

Bár innen-onnan gúnyos hangokat is lehet hallani, hogy karácsony előtt hirtelen milyen fontossá válik mindenkinek az önzetlen segítés, holott más napokon egymásra sem nézünk, de a pszichológus szerint

kijelenthetjük, hogy igen, a karácsony még mindig a szeretet ünnepe.

Lehet, hogy ez csak pár nap mindössze, de a karácsonyi segítségnyújtás nélkül emberek ezrei lennének nehezebb helyzetben. Hibát mindig, mindenhol lehet találni. Bár valóban jó lenne, ha a hétköznapokban is segítőkészebbek lennének az emberek, s ha jobban odafigyelnénk egymásra. De örüljünk annak, ami karácsony táján van, mert az sem elhanyagolható.

Neked ajánljuk
A boldogság titka (TED-előadás magyar felirattal) A boldogság titka (TED-előadás magyar felirattal) Soványabbak a Baffin-öböl jegesmedvéi, és kevesebb bocsuk születik Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam