2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lassíthatjuk le az időt

Az emberek egyre inkább keresik a lehetőségeket, hogy kiszabaduljanak a felgyorsult ütemű életükből, amelyben úgy érzik, hogy állandó időhiánnyal küzdenek, és képtelenek lépést tartani az olyan kötelezettségek végtelen áradatával, mint például a munkahelyi határidők. A fogyasztási szokások lassítása segíthet abban, hogy az ember úgy érezze, lassabban telik az idő, és bőségesen elegendő áll rendelkezésre belőle.

Ezt állítják a londoni Royal Holloway Egyetem kutatói abban a tanulmányban, amelyről a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál is beszámolt.

Giana Eckhardt professzor és kollégája, Katharina Husemann a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra,

az El Caminóra érkező vándorokhoz csatlakozva figyelte meg, milyen hatással van az emberekre, ha lassabb ütemben élik az életüket.

A két szakember a zarándokúton szerzett tapasztalatai alapján alkotta meg a fogyasztói lelassulás fogalmát, amely az idő lelassulásának érzékelését jelenti a fogyasztás bizonyos formáinak megváltoztatásával, követésével, illetve elkerülésével.

„Megfigyeltük, hogy az El Camino teljesítése közben az emberek képesek voltak lassítani a fogyasztásukon, az ételtől kezdve egészen a műszaki eszközökig”

– mondta Husemann.

Fotó: pixabay.com

A kutatók a lelassulás három módját azonosították:

  • a szervezet fizikai lelassítása azáltal, hogy a közlekedés gyorsabb formái helyett a séta kerül előtérbe;
  • a technológia használatának lassítása azáltal, hogy kizárólag kifelé irányuló kommunikáció történik (az otthoniakkal), és a zarándokok az egymással való közvetlen beszélgetésre összpontosítanak;
  • az epizodikus lelassulás azáltal, hogy az ember mindössze egy-két tevékenységet – séta, evés – végez napközben, csökkentve a fogyasztással összefüggő döntéshozatalok számát.

„Mindezek hatására az emberek elkezdik úgy érezni, mintha az idő lassabban telne, és bőségesen rendelkezésre állna”

– magyarázta Husemann, hozzátéve, hogy a jótékony hatás megéléséhez azonban mind a három tényezőnek teljesülnie kell.

A tengerparton nyaralni és hosszú sétákat tenni, miközben az ember folyamatosan ellenőrzi az e-mailjeit, vagy három percig meditálni egy mobiltelefonos applikáció segítségével nem jelent lelassítást. Az ember ugyanis ilyenkor nem szakad el a felgyorsult világ mókuskerekéből.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam