2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A modern korban gyorsabban változtatta az embert az evolúció

A modern korban az orvostudomány és a technológia nem állította meg, hanem felgyorsította az evolúciót. A felegyenesedett járás például egyensúlyozó mutatvánnyá változtatta a szülést. Mostanra előnyösebbnek tűnnek a szűk csípőjű nők és az óriásbabák, a szinte teljesen veszélytelen császármetszés pedig megreformálta a szüléskísérést, s ezzel felbontotta az evolúciós egyensúlyt.

Philipp Mitteröcker bécsi biológusnak a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmánya szerint

a gyógyszerekkel és a kezelésekkel az ember hatályon kívül helyezett olyan évmilliók alatt kialakult egyensúlyi állapotokat, amelyek határt szabtak az evolúció egymásnak ellentmondó szelekciós nyomásának, és kompromisszumokat eredményeztek.

A felegyenesedett járás például egyensúlyozó mutatvánnyá változtatta a szülést. Egy széles női csípő biztosítja a biztonságos szülést, a vékony csípő azonban jobban tartja a belső szervek súlyát. Egy nagyobb babának jobbak a túlélési esélyei, a nagy méret azonban azt kockáztatja, hogy nem jut át a szülőcsatornán.

Fotó: pixabay.com

„A szinte teljesen veszélytelen császármetszés megreformálta a szüléskísérést az 1950-es évektől, ezzel felbontotta ezt az evolúciós egyensúlyt.

Mivel azóta a szűk csípőjű nők is probléma nélkül hoznak nagy gyerekeket a világra, szinte teljesen eltűnt az evolúciós nyomás, amely szélesebb szülőcsatornához és kisebb újszülöttekhez vezethetett volna” – fejtette ki Mitteröcker, aki a Bécsi Egyetem Elméleti biológiai tanszékének munkatársa.

Véleménye szerint evolúciós szempontból most előnyösebbek a szűk csípőjű nők és az óriásbabák. Az elmúlt 60 évben ezáltal egy fél százalékponttal megnőtt a medence és fej közötti aránytalanság, a téraránytalanság aránya.

Ha két szelekciós nyomás közül az egyik orvosi fejlődéssel csökkenthető, akkor a másik néhány évtizeden belül az emberek testi jellemzőinek evolúciós változásait idézheti elő.

A női medence és a gyerekek feje esetében azonban még nincs kimondva az utolsó szó – véli a szakértő. Az egyre jobban fejlődő újszülöttellátásnak köszönhetően a nagyon kicsi babáknak is egyre jobbak a túlélési esélyei, a medencefenék gyengeségeinek többszöri kezelése pedig csökkenti a szűk medence miatti szelekciót.

Neked ajánljuk
Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart Öngyilkos tücskök, zombi csótányok és más parazitamesék Akik falra másznak a sivár és szürke városoktól Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam