2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

500 oldalas füveskönyv egy amazonasi törzs sámánjaitól

Öt sámán összefogásából 500 oldalas gyógynövény-enciklopédia született három évvel ezelőtt. A benne rögzített tudás egyelőre – egyes nemzetközi gyógyszergyártók korábbi viselkedése miatt – csak az indiánokat szolgálja.

Jóformán naponta halnak ki ősi népcsoportok utolsó leszármazottai a nyelvükkel és a kultúrájukkal együtt. Ezért bír óriási jelentőséggel, hogy egy alig háromezer fős amazonasi indiántörzs sámánjai elhatározták, tollba mondják az emlékezetükben őrzött ismeretanyagot.

Azután döntöttek így, hogy egy sámán elhunyt, kinek tudása az enyészeté lett. Az is indokolta a füveskönyv létrehozását, hogy a 60 év körüli matsés gyógyítók egyikének sem volt addig tanítványa. A sámánok munkáját – titoktartásért cserébe – az Acaté amerikai-perui természetvédelmi szervezet munkatársai segítették.

Az egyik sámán az Acaté egyik munkatársával ellenőrzi a füveskönyv szövegét Fotók: acateamazon.org

Ez volt az első alkalom, hogy egy amazonasi törzs gyógyítói írásos formában rögzítették féltve őrzött tudásukat, amely az évszázadok során csak szájhagyomány útján és a javasemberek között terjedt.

A Peru és Brazília egymással határos, mintegy 12 ezer négyzetkilométeres területén élő matsés (más néven mayoruna) törzs a Föld legsokszínűbb természeti környezetében él, és a sámánok

mindent tudnak arról, melyik növény hogyan alkalmazható a gyógyítás során.

Azt is tudni kell, hogy a bennszülött népcsoportok körében a legmagasabb a megbetegedések és a halandóság aránya, amelynek a civilizáció által az őslakosokra erőszakolt kapcsolat is az oka. Az indiánok hagyományos gyógymódjai képtelenek a fehér ember által behurcolt kórokozók leküzdésére.

A különleges enciklopédia kétéves munkával állt össze. A szócikkeket a különféle betegségek képezik; a sámánok elmondják, miről ismerhető fel az adott kór, mi okozza, milyen növénnyel lehet gyógyítani, és azt hogyan kell elkészíteni, alkalmazni.

Az enciklopédiában a sámánok az őserdőhöz fűződő kapcsolatukról is mesélnek: állatok, növények, emberek, betegségek és gyógyítás olyan kapcsolatrendszeréről, amelyet eddig csak ők ismertek.

A könyvben azért nem szerepel a gyógynövények latin neve, és nincsenek fotók, mert többször megesett, hogy az indiánok vagy más hagyományos gyógyítók által használt gyógynövény hatóanyagát egyes kémikusok vagy gyógyszergyárak saját szellemi termékként szabadalmaztatták – éppen azokat zárva ki a haszonból, akiknek a gyógyhatás felfedezése volt köszönhető.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam