2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld lakóinak „ideális étrendje” a bolygóért és az egészségért

Brit kutatók szerint a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez.

Az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését – állítják a Londoni Egyetem kutatói.

„Az étel, amelyet megeszünk, és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, jelenleg azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben”

– mondta Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora.

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszer-termelést, és csökkenteni az élelmiszer-hulladékot.

„A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa”

– mondta Lang.

Fotó: pixabay.com

Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

A Planetary Health elnevezésű étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 37 szakértő 16 országból.

A kutatók szerint a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztását 50 százalékkal kellene csökkenteni, míg a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását megkétszerezni.

Fotó: pixabay.com

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

A kutatók szerint ugyanakkor nagyon vakmerő dolog lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az „ideális étrendhez”, amely„”nek egyik legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.

Neked ajánljuk
Meteogyógyász: 7-10 napig is tarthat az óraátállítás hatása a szervezetre Meteogyógyász: 7-10 napig is tarthat az óraátállítás hatása a szervezetre Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót Néztem, hogy úszik egy plasztikszemét Föld Fesztivál az Állatkertben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam