2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld környezet fontos az emberi egészséghez

A parkok szerelmese, a kertépítő mérnökök és sokan mások évtizedek óta állítják, hogy a természet gyógyító erővel rendelkezik, de ezeket az állításokat sokáig senki sem vizsgálta meg tudományos alapon.

Frances „Ming” Kuo, az Illinois Egyetem környezet- és viselkedéskutatója munkatársaival különböző formában vizsgálta a zöld területek emberekre gyakorolt hatását, hogy alátámaszthassák, illetve megcáfolhassák az ide vonatkozó közvélekedéseket. A sok esetben megszokott lelkes, ugyanakkor hiányos kutatásoktól eltérően a természet és az ember kapcsolatát objektív mérésekkel támasztották alá, többek között rendőrségi adatokkal, vérnyomásméréssel, neurokognitív tesztekkel, és az immunrendszer működésének fiziológiai méréseivel.

Illusztráció: pixabay.com

A kutatások már nemcsak természetbarát csoportokra hagyatkoznak, hanem egyre inkább olyan populációkat választanak, amelyek nincsenek különösebb kapcsolatban a természettel, és a jövedelemszintet, valamint egyéb tényezőket is számításba vesznek a vizsgálatokban.

„Zöldebb környezetben az emberek nagylelkűbbek és barátságosabbak. Közelebbi szociális köteléket tartanak fenn szomszédaikkal, erősebb a közösségi érzés, nagyobb a kölcsönös bizalom és a segítőkészség.”

– mondta Kuo. Kevésbé zöld környezetben magasabb az agresszió, az erőszak, az erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények aránya, még akkor is, ha a jövedelem- és egyéb faktorokat is számításba veszik. Gyakoribb a magányosság, és többen számolnak be nem megfelelő társadalmi támogatottságról. Kuo azt állítja, hogy

a zöld környezet nem csupán szociális és pszichológiai előnyökkel jár, hanem pozitív hatást gyakorol a testi egészségre is.

Elősegíti a műtét utáni gyógyulást, több testmozgást tesz lehetővé, javítja az immunrendszer működését, elősegíti a cukorbetegek egészségesebb vércukorszintjének fenntartását, javítja a funkcionális egészségi állapotot, és a független életre való képességet az idős felnőttek körében.

A kevésbé zöld környezet ezzel szemben a gyermekkori elhízás és más betegségek magasabb arányával hozható összefüggésbe, és a mortalitás magasabb arányával is kapcsolatban áll fiatal és idősebb felnőttek esetében egyaránt.

Neked ajánljuk
A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót Lefolyótisztítás házi praktikákkal A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: drinfo.hu
Vissza
Hírfolyam