2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antibiotikumrezisztens géneket találtak az Északi-sarkvidéken

Antibiotikumnak ellenálló géneket (ARGs) találtak az Északi-sarkvidéken, a Föld egyik legtávolabbi, érintetlen térségében. A felfedezés a szuperbaktériumok gyors és globális terjedésére hívja fel a figyelmet.

A norvégiai Spitzbergákon a Kongsfjord térségében gyűjtött talajmintákban mutatta ki egy brit-amerikai-kínai tudóscsoport a blaNDM-1 gének jelenlétét, amelyeket először 2007-2008-ban azonosítottak egy kórházi betegben az indiai fővárosban, Újdelhiben, majd 2010-ben már az újdelhi felszíni vizekben is kimutatták az ezeket a géneket hordozó törzseket. Azóta már több mint 10 országban igazolták jelenlétét, új variánsokéval együtt.

Fotó: flickr.com/Christopher Michel

David Graham, a New Castle-i Egyetem professzora vezette kutatócsoport szerint az antibiotikumrezisztens gének valószínűleg a vándormadarak és esetleg más vadállatok, valamint a térségbe érkezett emberek ürülékével kerülhettek az északi-sarkvidéki földbe.

A kutatók az Environment International című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a Konsgfjord mentén nyolc helyszínről vett 40 talajmintában mutattak ki 131 ilyen gént.

A kimutatott gének kilenc nagy antibiotikumfajtához köthetők, köztük olyanokéhoz, amelyeket fertőzések kezelésére használnak. Minden talajmintában megtalálták például azt a gént, amely a tuberkulózis multidrogrezisztens kórokozójában van.

A felfedezés nagy jelentőségű az antibiotikumrezisztencia globális terjedése tekintetében. Egy klinikailag fontos ARG, amely Dél-Ázsiából származik, nyilvánvalóan nem honos az Északi-sarkvidéken.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antibiotikumrezisztens gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe átterjedni.

Az antibiotikumrezisztencia globális egészségügyi válságot okoz. Egy ősszel közzétett tanulmány szerint mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig.

Neked ajánljuk
Egy év után tért vissza az Északi-sarkvidékről a Polarstern kutatóhajó Át kell alakítani az épületeinket Környezetbarát csomagolóeszközöket biztosít az Auchan Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam