2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhízottság, alultápláltság, klímaváltozás – ezek a legnagyobb fenyegetések a világnépességre

Egy szakértői bizottság szerint az élelmiszeripar befolyását korlátozó, kötelező erejű nemzetközi megállapodásra és több ezer milliárd dollár ráfordításra lenne szükség a problémák orvoslásához.

A mezőgazdasági, gazdasági, emberi jogi és egyéb területek szakértőit tömörítő Lancet Commission on Obesity nevű testület szerint egy egymilliárd dolláros jótékonysági alapra, valamint az élelmezéspolitikát és élelmiszer-termelést célzó cselekvési programokra van szükség az emberi egészség, a környezet és a gazdasági jólét támogatása érdekében.

Amit most teszünk, az fenntarthatatlan, azonnali cselekvésre van szükség, mert az emberiség kifut az időből

– mondta William Dietz, a tanulmány egyik szerzője, a George Washington Egyetem munkatársa.

Illusztráció: wikimedia.com

A testület szerint a szarvasmarha-tenyésztésnek, a tejiparnak és az egyéb élelmiszeripari ágazatoknak nyújtott állami szubvenciókat világszerte a fenntartható gazdálkodás, míg a fosszilis tüzelőanyagokra fordított állami pénzeket a megújuló energiaforrások és a fenntartható szállítmányozás támogatására kellene fordítani.

Az elhízottság, az alultápláltság és a klímaváltozás problémái egyebek között a mezőgazdasági termelés módjai, a szállítmányozás és a földhasználat révén fonódnak össze.

A feldolgozott, tápanyagban szegény élelmiszerek nem csupán elhízottsághoz és alultápláltsághoz vezetnek, hanem a tömeggyártásuk során üvegházhatású gázok kerülnek kibocsátásra, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-elosztás a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével jár együtt, amely hozzájárul a globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez, az aszályokhoz és a szélsőséges időjárási viszonyok kialakulásához.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a mezőgazdasági termelés, az erdőgazdálkodás, és a földterületek egyéb használata felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedéért.

A problémákat tovább súlyosbítja a törvényhozók tétlensége, a profitorientált élelmiszercégek befolyása, és hogy a társadalom részéről nincs igény a változásra.

A szakértők szerint éves szinten csaknem 4 millió haláleset köthető az elhízáshoz, ugyanakkor mintegy 815 millió ember krónikusan alultáplált, ezért egy, a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez hasonló, kötelező erejű nemzetközi megállapodást javasolnak az élelmiszer-termelés és -elosztás kezelése és fejlesztése érdekében.

Neked ajánljuk
Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Támogatással és tanácsadással segíti a városvezetés a bécsi otthonok klímabarát átalakulását Egyre bicajosabb város Budapest Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam