2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hónap gyógynövénye: a fehér fagyöngy

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert gyógynövényünk. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra használjuk, de jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, köhögésre, emellett vízhajtó hatása van, és javítja a koncentrációs képességet is.

a Fehér fagyöngy (Viscum album) Története

A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűzlányok tartottak tiszta fehér vásznat, ebbe hullott a fagyöngy, melynek a földdel sem volt szabad érintkeznie. A tölgyfáról gyűjtött fagyöngyöt ritkasága miatt igen nagyra értékelték a kelták, a kelta újév ötödik napján gyűjtötték januárban.

Fotó: gyorgytea.hu

A germánok hite szerint a harcosokat sebezhetetlenné tette, a bölcső fölé akasztott fagyöngy pedig megvédte az újszülöttet a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. Ha a fiatal lány Szent Ivánkor a párnája alá tett egy fagyöngyágat, megálmodta, ki lesz a férje.

Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást. Ez a megbocsájtás és szeretet gesztusa, mely egy skandináv legenda nyomán született.

Gyógyhatásai

 • Rendkívül széles körű a felhasználása, leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra használjuk.
 • Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet.
 • Vízhajtó hatása is van.
 • Mindenféle seb-, méh-, tüdő- és orrvérzést csillapít.
 • Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó.
 • Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk.
 • Javítja az immunrendszer működését.
 • A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást.
 • Kismértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

Elkészítése

A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. Egy evőkanál (3 g) fagyöngyöt 2,5 dl mészmentes hideg vízben 12 órát áztasson, majd szűrje le. Ne használjon fémszűrőt. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni, és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani, ízesítés nélkül, lehetőleg étkezés előtt.

Felhasználása belsőleg

 • Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével fogyasszák a fagyöngy teáját, reggel, éhgyomorra.
 • Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével ajánlott inni, lefekvés előtt.
 • Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor fogyasztandó éhgyomorra.
 • Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.
 • Gyógybor: 40 gramm friss fagyöngyöt 1 liter édes fehér borban áztatunk 10 napig, szobahőmérsékleten. Leszűrjük, és napi egy pohárnyit fogyasztunk belőle étkezés előtt, a nap folyamán kétszerre elosztva. Kúraszerűen évente kétszer-háromszor fogyasztandó, egy-egy alkalommal havi 15 napon keresztül.

Felhasználása külsőleg

Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Napi egy-két csészével a panaszok megszűnéséig iható. Az adag túllépése károsíthatja a májat.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: gyorgytea.hu
Vissza
Hírfolyam