2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Propolisz – A természet házi csodaszere

A propolisz a természet és a méhek egyik legnagyobb ajándéka, amit mi is fel tudunk használni. Leginkább az immunrendszer erősítésére használják, kiváló gyógyír légúti megbetegedésekre ugyanúgy, mint a cukorbetegségre vagy gombás fertőzések kezelésére. Szélesi Ferenc főkertész ajánlása.

A propolisz egy gyantás, ragacsos anyag, amit a méhek gyűjtenek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Méhszuroknak is szokták nevezni. Sárgásbarna színű, ragadós, kellemes illatú, a fák rügyeiről, fiatal ágairól, illetve levélnyeleiről szedik össze a méhek, majd átalakítják a kaptár tömítésére, fertőtlenítésére. A propoliszt 20 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnél gyűjtik, amikor folyékony a gyanta, amikor nincs nektárgyűjtőszezon, és amikor a fiatalabb dolgozók elkezdik etetni az utódokat.

Fotó: agraroldal.hu

A kaptárban lévő körülmények (állandó, 35 Celsius-fok körüli hőmérséklet, magas páratartalom, nagy tömegben található rovarok) ideálisak lennének a különböző baktériumok, vírusok, kórokozók és gombák számára. Ezért használják a méhek a propoliszt, s zárják el vele hermetikusan a kaptárt. A lépek hibáit is ezzel javítják. Az egész kaptár belső felületét bekenik propolisszal, ezzel akadályozzák meg a penészedést.

A propolisz összetétele

Kaptáronként, területenként és szezononként is változik a propolisz összetétele, attól függően, hogy milyen gyantát találnak a méhek az adott területen. Európában leginkább nyírek, nyárak, bükkök, égerek, fenyők, szilfák, vadgesztenyék és napraforgók adják a legtöbb gyantát.

A propolisz nagyjából 200-féle anyag keveréke,

főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), a maradék pedig virágpor, nyomelemek és vitaminok. Zsíroldékony acaricidok mindig megtalálhatók benne, amelyek természetes védőszerek a kártevők ellen.

Fontos hatóanyagai a flavonoidok, találhatók benne kalkonok, terpének, fenolok, poliszacharidok, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok, továbbá ferulasav is van benne, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású.

A propolisz felhasználása

 • Többnyire tinktúra formájában vízzel hígítva, vagy töményen, kockacukorra cseppentve használjuk.
 • Megfázás esetén cseppentsünk 10-15 cseppet egy szelet kenyérre, várjunk 8-10 percet, majd rágjuk meg jó alaposa, és nyeljük le, így fejti ki legjobban gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatását.

A propolisz felhasználása belsőleg

 • Javítja a szervezet ellenáló képességét.
 • Kúraszerű alkalmazásával megelőzhetjük a náthát, az influenzát, ezek szövődményeit, és csökkenthetjük segítségével a gyógyulás idejét is.
 • Azoknak ajánlott, akik hajlamosak arc- és homloküreg-gyulladásra, torokgyulladásra, vagy akik a náthás időszakban könnyen vagy többször betegednek meg.
 • Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.
 • Húgyúti fertőzéseket gyógyít.
 • Csökkenti a vérnyomást.
 • Gombás fertőzések kiegészítő kezeléseként ajánlott.
 • A rákterápiában is hasznosítható, fokozza a szervezet daganatellenes tevékenységét.
 • Azoknak is segít, akik hajlamosak felfázásra, vesekövesedésre, vagy akiknek már van vesekövük. (Nem a vesekő kialakulását képes megelőzni, hanem a kő által kialakított gyulladást.)
 • Hatékony a cukorbetegeknél is, alkalmazása mellett a megfelelő diétával normalizálható a vércukorszint, és az fenn is tartható. II-es típusú diabétesz esetén megelőzhetők a vércukorszint kiugrásai, valamint a cukorbetegséggel járó magas vérzsírszint.

A propolisz felhasználása külsőleg

 • Égési sérülések, horzsolások, afta, illetve herpesz esetén is gyógyít.
 • Különböző eredetű bőrgyulladások kezelésére, a gyulladás enyhítésére használható.
 • Meggyorsítja a nehezen gyógyuló sebek gyógyulását is.
 • Gyulladáscsökkentő hatását használhatjuk ekcéma és pikkelysömör esetén.
 • Mivel antioxidánsokban gazdag, így védi a bőrt, nagyszerűen ápol, illetve hidratál.

Propolisztinktúra készítése

Tegyük egy sötét üvegbe a propoliszt, majd öntsünk rá legalább 75 százalékos alkoholt, zárjuk le az üveget, jól rázzuk össze, és hagyjuk állni 1-2 hétig, közben pár naponta rázzuk fel. Az 1-2 hét letelte után már használható is, alkalmazásakor figyeljünk arra, hogy ne érintkezzen fém eszközökkel. Használják egészséggel!

Neked ajánljuk
Ismeretlen kórokozót hurcolhatunk vissza az űrből a Földre „Szuperimmunitásuk” révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek Időseknek osztottak mézet a helyi méhészek Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam