2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Propolisz – A természet házi csodaszere

A propolisz a természet és a méhek egyik legnagyobb ajándéka, amit mi is fel tudunk használni. Leginkább az immunrendszer erősítésére használják, kiváló gyógyír légúti megbetegedésekre ugyanúgy, mint a cukorbetegségre vagy gombás fertőzések kezelésére. Szélesi Ferenc főkertész ajánlása.

A propolisz egy gyantás, ragacsos anyag, amit a méhek gyűjtenek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Méhszuroknak is szokták nevezni. Sárgásbarna színű, ragadós, kellemes illatú, a fák rügyeiről, fiatal ágairól, illetve levélnyeleiről szedik össze a méhek, majd átalakítják a kaptár tömítésére, fertőtlenítésére. A propoliszt 20 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnél gyűjtik, amikor folyékony a gyanta, amikor nincs nektárgyűjtőszezon, és amikor a fiatalabb dolgozók elkezdik etetni az utódokat.

Fotó: agraroldal.hu

A kaptárban lévő körülmények (állandó, 35 Celsius-fok körüli hőmérséklet, magas páratartalom, nagy tömegben található rovarok) ideálisak lennének a különböző baktériumok, vírusok, kórokozók és gombák számára. Ezért használják a méhek a propoliszt, s zárják el vele hermetikusan a kaptárt. A lépek hibáit is ezzel javítják. Az egész kaptár belső felületét bekenik propolisszal, ezzel akadályozzák meg a penészedést.

A propolisz összetétele

Kaptáronként, területenként és szezononként is változik a propolisz összetétele, attól függően, hogy milyen gyantát találnak a méhek az adott területen. Európában leginkább nyírek, nyárak, bükkök, égerek, fenyők, szilfák, vadgesztenyék és napraforgók adják a legtöbb gyantát.

A propolisz nagyjából 200-féle anyag keveréke,

főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), a maradék pedig virágpor, nyomelemek és vitaminok. Zsíroldékony acaricidok mindig megtalálhatók benne, amelyek természetes védőszerek a kártevők ellen.

Fontos hatóanyagai a flavonoidok, találhatók benne kalkonok, terpének, fenolok, poliszacharidok, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok, továbbá ferulasav is van benne, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású.

A propolisz felhasználása

 • Többnyire tinktúra formájában vízzel hígítva, vagy töményen, kockacukorra cseppentve használjuk.
 • Megfázás esetén cseppentsünk 10-15 cseppet egy szelet kenyérre, várjunk 8-10 percet, majd rágjuk meg jó alaposa, és nyeljük le, így fejti ki legjobban gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatását.

A propolisz felhasználása belsőleg

 • Javítja a szervezet ellenáló képességét.
 • Kúraszerű alkalmazásával megelőzhetjük a náthát, az influenzát, ezek szövődményeit, és csökkenthetjük segítségével a gyógyulás idejét is.
 • Azoknak ajánlott, akik hajlamosak arc- és homloküreg-gyulladásra, torokgyulladásra, vagy akik a náthás időszakban könnyen vagy többször betegednek meg.
 • Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.
 • Húgyúti fertőzéseket gyógyít.
 • Csökkenti a vérnyomást.
 • Gombás fertőzések kiegészítő kezeléseként ajánlott.
 • A rákterápiában is hasznosítható, fokozza a szervezet daganatellenes tevékenységét.
 • Azoknak is segít, akik hajlamosak felfázásra, vesekövesedésre, vagy akiknek már van vesekövük. (Nem a vesekő kialakulását képes megelőzni, hanem a kő által kialakított gyulladást.)
 • Hatékony a cukorbetegeknél is, alkalmazása mellett a megfelelő diétával normalizálható a vércukorszint, és az fenn is tartható. II-es típusú diabétesz esetén megelőzhetők a vércukorszint kiugrásai, valamint a cukorbetegséggel járó magas vérzsírszint.

A propolisz felhasználása külsőleg

 • Égési sérülések, horzsolások, afta, illetve herpesz esetén is gyógyít.
 • Különböző eredetű bőrgyulladások kezelésére, a gyulladás enyhítésére használható.
 • Meggyorsítja a nehezen gyógyuló sebek gyógyulását is.
 • Gyulladáscsökkentő hatását használhatjuk ekcéma és pikkelysömör esetén.
 • Mivel antioxidánsokban gazdag, így védi a bőrt, nagyszerűen ápol, illetve hidratál.

Propolisztinktúra készítése

Tegyük egy sötét üvegbe a propoliszt, majd öntsünk rá legalább 75 százalékos alkoholt, zárjuk le az üveget, jól rázzuk össze, és hagyjuk állni 1-2 hétig, közben pár naponta rázzuk fel. Az 1-2 hét letelte után már használható is, alkalmazásakor figyeljünk arra, hogy ne érintkezzen fém eszközökkel. Használják egészséggel!

Neked ajánljuk
Gyógyteák, koffeintartalmú italok helyett Méhek milliói pusztultak el egy szállítás során, az ukrán posta felhagy vele A vályogház környezetbarát választás, de a felújításnál nagyon óvatosnak kell lenni Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam