2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Depresszióba taszítja az amerikai fiatalokat a klímaváltozás

Egyre több amerikai tizenéves számára a depresszió és a szorongás jelenti a legnagyobb kihívást az életben az amerikai Pew elemzőcég frissen publikált adatai alapján.

A felmérés szerint a 13 és 17 év közötti amerikaiak 70 százaléka szerint ez a korosztályt érintő legsúlyosabb probléma, 26 százalékuk szerint pedig gondot okoz a tinédzsereknek, ezzel messze megelőzi a szintén komoly problémát, az iskolai bántalmazást, a drogokat és az alkoholt is – számolt be a Qubit.

Ez nem jelenti azt, hogy a válaszadók mindegyike depressziós lenne, de a problémát elismerik, és jóval súlyosabbnak tartják, mint például a drog- vagy alkoholfogyasztást – méghozzá az American Psychological Association szerint azért, mert

a tizenévesek sokkal jobban aggódnak a bolygó és a saját jövőjük miatt, mint az idősebbek.

Természetesen az amerikai fiatalokat sem csak a nagy eszmék foglalkoztatják: a legtöbben nem a bolygóért, hanem a saját jövőjük miatt szoronganak. Ebből a szempontból leginkább az iskolai teljesítmény aggasztja őket, 61 százalékuk szerint komoly terhet jelent számukra például az, hogy jó jegyeket szerezzenek. 

Fotó: pixabay.com

Ugyanakkor érdekes, hogy míg a felnőtt amerikai lakosság 51 százalékát aggasztja csak a klímaváltozás és a globális felmelegedés, ez a fiatalok 58 százaléka szerint jelent komoly problémát.

A fiatalok nincsenek egyedül: egyre többeknél figyelik meg az „ökogyász”
(eco-grief) jelenségét, vagyis azt az állapotot, amikor valaki már annyira lemondott a bolygóról, hogy előre siratja, és ettől depresszióba is esik.

Susan Clayton, a Wooster Egyetem pszichológiaprofesszora szerint sokat segíthet az, ha nem dugjuk homokba a fejünket, és megpróbálunk környezettudatosabban élni – ez amellett, hogy az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti, a szorongást is oldhatja.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Műholdas internettel akar segíteni Elon Musk a vadonban (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam