2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akkor is orvoshoz megyünk, amikor elég lenne a nagymama módszere is

Egyre többen fordulnak orvoshoz torokgyulladással vagy más felső légúti megbetegedéssel, pedig az ilyenfajta fertőzést otthon is ki lehet pihenni. Hiányoznak azok a házi praktikák és jótanácsok, amelyek korábban generációról generációra szálltak. Ráadásul nincs is minden esetben szükség antibiotikumra.

Nő az orvoshoz fordulások száma itthon, az OECD-országokban is vezető helyen szerepel Magyarország.

A felső légúti betegségek, így a torokgyulladás miatt is évről évre többen keresik fel orvosukat, pedig erre nem lenne szükség

– hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító tagja. Szerinte ennek az az oka, hogy hiányzik a megfelelő betegtájékozatás.

Hiányoznak ugyanis azok a házi praktikák és gyakorlati tanácsok, amelyek korábban generációról generációra szálltak,

amelyekkel egy egyszerű kezelést a páciensek az otthon elérhető gyógyszerek révén is el tudtak végezni.

Illusztráció: pixabay.com

A Magyar Orvosi Kamarával együtt azt szorgalmazzák, hogy

a nemzeti alaptanterv részévé váljon az egészségtan oktatása,

ami sok mindenre gyógyírt jelentene. Békássy Szabolcs azt is elmondta, hogy

a felső légúti fertőzések nagy részét vírus okozza, ezért nincs szükség antibiotikumra,

és ez ellen nincs specifikus terápia. Az immunrendszer megerősítése és a tünetek enyhítése szükséges, ami a patikában vény nélkül kapható készítményekkel is kezelhető.

Ha szövődményekről is szó van, és bakteriális fertőzés áll a háttérben, akkor szükséges az antibiotikum, ez azonban az orvoshoz forduló betegek közül csak nagyon kevesek esetében igaz.

Az influenzát a banális felső légúti betegségektől az különbözteti meg, hogy magas lázzal és ízületi fájdalommal jár, de a kezelés módja megegyezik a vírusfertőzések kezelésével. Tüneti terápiát, bőséges folyadékfogyasztást, az immunrendszer megerősítését, szükség esetén láz- és fájdalomcsillapítást kell végezni. Ha a panaszok 3-4 nap után sem enyhülnek, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Csíkszentmihályi Mihály – A Flow a boldogság titka (TED-videó) Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam