2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer-kór felismerésében

Az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia az agy anyagcserezavarát képes felismerni, amely alapján az Alzheimer-kór folyamatát lassítani vagy akár megállítani is lehet.

A Kaliforniai Egyetem tudósai olyan programot fejlesztettek ki, ami felismeri a beteg agyában zajló metabolikus (anyagcsere) változások jeleit. Kutatásuk során a betegséggel diagnosztizált több mint ezer páciensről készült mintegy 2100 felvételt használták fel.

Fotó: csalad.hu

A betegség okozta jelentős agyi károsodások már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek – például a memóriaveszteség vagy az értelmi képességek csökkenése – jelentkeznének.

A betegek egyetlen reménye a korai felismerés.

Bár időre van szükség, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia elérhető és használható legyen, a kutatók szerint nagy lehetőségeket rejt és reményt nyújt. Jae Ho Sohn, a tanulmány egyik szerzője elmondta, ha az Alzheimer-kórt akkor diagnosztizálják, amikor már megnyilvánulnak a tünetei, az agyi veszteség már olyan jelentős, hogy túl késő a közbeavatkozáshoz. A korai észlelés lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy megfelelő módszert találjanak a kór lelassítására vagy akár megállítására is.

Neked ajánljuk
„Szuperimmunitásuk” révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Fenntartható termékekkel bővít a dm Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: csalad.hu
Vissza
Hírfolyam