2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Memóriakertek – Alzheimer-kórral és demenciával élőknek

Rengeteg tanulmány készült már azzal kapcsolatban, hogy a kertben tartózkodás, netán tevékenykedés mennyire jó a testnek és a léleknek. Csupa előnyös, pozitív hatással bír a zöldben lét – nincs ez másként azoknál az embereknél sem, akik olyan mentális problémákkal küzdenek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

A memóriakertek kifejezetten a memóriazavarokkal, emlékezetkieséssel élők számára kialakított zöldterületek. Az őket érő stimulációk előhívhatnak elveszett emléktöredékeket, múltbéli történéseket, felidézhetnek kellemes élményeket.

A kertek a segítőknek, ápolóknak is megnyugvást hoznak: hiszen az ő életük is küzdelmes, gyakran alapjaiban fordul fel, ha szerettük folyamatosan megfigyelésre, ápolásra szorul.

Nekik is szükségük van egy nyugodt helyre, ahol időnként elmélkedhetnek, relaxálhatnak.

Fotó: Shutterstock

Az ilyen betegbarát kertek tudományosan is kimutatottan segítenek a test és a lélek gyógyulási folyamataiban, miközben reményt és elkötelezettséget, aktív részvételt hoznak magukkal. Nem a betegséget kezelik, hanem a betegre hatnak: teljes egésznek tekintik az embert.

Csökkenthetik a negatív érzéseket, felerősíthetik a pozitívokat, mérsékelik a stresszt, és segítik a figyelem megtartását.

Bármelyik kert alkalmas lehet erre a célra, azonban a memóriakerteknek néhány plusz kritériumnak is meg kell felelniük. Így például elengedhetetlen a biztonság, és fontos, hogy az érdeklődést felkeltő elemek is helyet kapjanak benne. A szakértők szerint nagyon lényeges, hogy elkerüljük a mérgező növényeket, és kialakítsunk (ahol szükséges) korlátokat, kerítéseket, valamint járdákat: mindent a biztonságnak alárendelve. A kerítéseknek elég magasnak kell lenniük, az utak pedig ne csússzanak. Fontos, hogy a járdák, ösvények elég szélesek legyenek a kerekesszékkel közlekedők számára is.

Minden biztonságot szolgáló elemet álcázni, rejteni kell a szorongás megelőzésére. Ültessünk kúszónövényeket, magas fákat, hogy a kerítéseket, elválasztókat eltakarják. Legyen a kert olyan, mintha természetes lenne, nyugalmat sugárzó, csupa zöld és növény.

Neked ajánljuk
Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől Kapcsolat van a légszennyezés és a demencia között? Elhunyt a tájépítészet nagyasszonya Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: senior.hu
Vissza
Hírfolyam