Beköszöntött a medvehagymaszezon
A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Íme a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és a gyűjtésére vonatkozó szabályok.
A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír,
fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztőszervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra,
naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők az erdoterkep.nebih.gov.hu oldalon. Fontos tudnivaló, hogy
- a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges, az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki;
- a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot (vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk);
- akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirághoz hasonló küllemű, ám mérgező levelei.

A gyöngyvirágot és a medvehagymát legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, mivel csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.
A Nébih arra kéri a medvehagyma-kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket, felhasználás előtt pedig mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossák meg.