2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beköszöntött a medvehagymaszezon

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Íme a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és a gyűjtésére vonatkozó szabályok.

A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír,

fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztőszervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

Medvehagymát szednek a Mecsekben, Orfű közelében 2019. március 20-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra,

naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők az erdoterkep.nebih.gov.hu oldalon. Fontos tudnivaló, hogy

  • a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges, az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki;
  • a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot (vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk);
  • akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirághoz hasonló küllemű, ám mérgező levelei.
Vigyázat! A bal oldali levél és virág a medvehagyma, a jobb oldali a mérgező levelű gyöngyvirág Fotó: dunakanyarinapok.hu

A gyöngyvirágot és a medvehagymát legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, mivel csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

A Nébih arra kéri a medvehagyma-kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket, felhasználás előtt pedig mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossák meg.

Neked ajánljuk
Ami nem táplál, csak etet… – Interjú Dr. Bardócz Zsuzsannával Énekóra gólyafióka módra Miért jó, ha lovagol a gyerek? Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: portal.nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam