2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A stresszoldó erdőfürdő

Csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, és erősíti az immunrendszert. Hogy mi? Hát a sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés!

Erdőfürdő, japánul sinrin-joku a neve annak a stresszűző, relaxációs programnak, amelynek során

a túrázók úgymond „megmerítkeznek” a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában.

Egyes szakértők szerint ez a program 30 éven belül olyan népszerű lehet, mint manapság a jóga. Japánban 44 bejegyzett sinrin-joku erdő létezik. Minél több a fa, és minél öregebbek, s minél kevésbé szennyezett az erdő, annál jobb, de bármilyen erdő megteszi. Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha

egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak a szervezetünkben, az jó hatással van az immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz- és energiaszintünkre.

Fotó: 365letszikra.hu

Japánban gyakran végeznek orvosi kutatásokat azt illetően, hogy milyen hatást gyakorol az emberi immunrendszer működésére a növények fitoncidképessége. A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy

egy kiadós erdei séta után akár még egy hétig 50 százalékkal is megnőhet szervezetünkben az úgynevezett természetes ölősejtek aránya.

A természetben tett séta növeli az olyan sejtek számát, amelyek az immunrendszer részeként a rákos sejtek legyőzésért felelősek. Ez a megemelkedett ellenálló képesség egynapos erdei séta során egy hétig, háromnapos kirándulás után pedig akár egy hónapig is megmarad.

Egyik kutatás során a Chiba Egyetem 300 diákot vizsgált meg egy városban és egy erdőben tett séta után.

Kirándulás után az alanyoknak alacsonyabb volt a stresszhormon- és a vércukorszintjük, illetve a pulzusszámuk, mint mikor a városban sétáltak.

Szóval amikor úgy érzed, hogy nem a legjobban mennek a dolgok, valami zavar, gyötör, vagy túl sok a téged körülvevő inger, túl sok az elfoglaltság, a határidő, akkor irány a legközelebbi erdő! Az erdőfürdő segít visszatalálni önmagunkhoz, és egyensúlyba kerülni a körülöttünk lévő világgal.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 365letszikra.hu
Vissza
Hírfolyam