2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mozambikban 500 fölé emelkedett a kolerás megbetegedések száma

A délkelet-afrikai országban eddig 517 kolerás esetet regisztráltak. A helyi hatóságok megerősítették, hogy a ciklon által sújtott Beira városában egy ember meghalt kolerában. 

Annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani a kolera terjedését, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Beirában eddig hét ellátóközpontot létesített, és még kettő megnyitását tervezik, valamint további kettőt Nhamatanda városában.

Beirában jelenleg az ivóvízhálózat helyreállításán fáradoznak, de a mintegy félmillió lakosú város jelentős részén az embereknek továbbra sincs hozzáférésük vezetékes vízhez.

Vizet vesznek egy hajléktalanná vált embereknek létesített tábor lakói a közép-mozambiki Beirában 2019. április 2-án. A március közepi Idai ciklon által súlyosan érintett városban és környékén ezer fölé emelkedett a kolerás megbetegedések száma
Fotó: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

A WHO legutóbbi közlése szerint a hét közepén oltási kampányt indítanak.

Az első kolerás megbetegedésekről a múlt héten érkeztek jelentések, majd az azt követő napokban a fertőzöttek száma rohamosan növekedni kezdett. A megbetegedéseket főként Beirából jelentették, ahol a zsúfolt szegénynegyedekben különösen nagy a betegség terjedésének kockázata.

Az Idai ciklon jelentős károkat okozott Beira városának vízrendszerében, ez szintén segíti a kolera terjedését.

Az Idai ciklon, vélhetően az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

Hétfőre a három délkelet-afrikai országban a katasztrófa halálos áldozatainak száma 815 fölé emelkedett, a legutóbbi jelentések szerint Mozambikban 518-ra nőtt a ciklon okozta ítéletidő halálos áldozatainak száma.

Az Idai ciklon, illetve az azt követő heves esőzések és árvizek következtében Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük, és nincs hol lakniuk. Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.

Neked ajánljuk
Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Védőeszközöket adományozott a Servier
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam