2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ökoszorongás a társadalom válasza a globális felmelegedésre

A klímaváltozásról szóló rengeteg információ egy új pszichológiai jelenséget hívott életre: az ökoszorongást, ami a változások miatti szorongást és félelmet jelenti, ami a helyzet iránti tehetetlenséggel párosul.

Egyre több hírt hallhatunk a klímaváltozás hatásairól és általában a sötét jövőről, s  egyre inkább tudatosul bennünk, hogy tenni kellene valamit a globális felmelegedés ellen. Ám a tettrekészség helyett egyre több emberből inkább szorongást vált ki a helyzet, amelynek már hivatalos neve is van: ez az ökoszorongás, ami egyre többeket érint.

A BBC cikke szerint a különböző cikkek, tanulmányok és filmek hatására az emberek amellett, hogy aggódnak a jövőért, szoronganak is miatta, és úgy érzik, nem tehetnek semmit azért, hogy megelőzzék a katasztrófát.

A tájékozott ember aggódik a jelene és a jövője, valamint a következő generációk sorsa miatt anélkül, hogy tudná, ő mit tehet a problémák enyhítéséért.

Fotó: pixabay.com

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület 2017-ben kiadott tanulmányában használták először az ökoszorongás kifejezést, mint „a környezeti katasztrófa miatti krónikus félelmet”.

A helyzetet súlyosbította a tavalyi IPCC-tanulmány, ami nagyon sötét képet festett a bolygó jövőjéről.

A BBC által idézett pszichológusok szerint összefüggés lehet az ökoszorongás elterjedése és az alkoholizmus növekedése között is, hiszen nehéz egy olyan jelenben élni, aminek ennyire bizonytalan a jövője.

Az ökoszorongás enyhítésében a hagyományos szorongásos kezelések mellett az is segíthet, ha az érintett elkezd kis lépésekben tenni a környezetéért, ami feloldja a tehetetlenségérzetet. Az apró változtatásokhoz nem kell nagy elhatározás: elég, ha kevesebb műanyagot használ valaki, nem fűt feleslegesen, vagy kevesebb húst eszik a megszokottnál.

Neked ajánljuk
Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés Mi szennyezi a lakás levegőjét? Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: ngreport.com
Vissza
Hírfolyam