2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyen banánt, ha rossz alvó!

A sok munka, a stressz és az állandó pörgés miatt kevés ember mondhatja el magáról, hogy jól alszik, és sikerül kipihennie magát. A természet kincseinek köszönhetően azonban káros mellékhatások nélkül számolhatunk le az álmatlan éjszakákkal. Például a banánnal.

A banán triptofánt tartalmaz, amely egy esszenciális aminosav, és segít a szervezetnek szerotonint előállítani. A szerotonin egy olyan hormon, amely segíti a test ciklusainak szabályozását.

Szerepet játszik a szorongás, az álmatlanság és egyéb hangulati problémák, mint a fáradtság, a harag, az ingerlékenység, az agresszió leküzdésében, továbbá a testhőmérséklet és az alvás ciklusainak szabályozásában is.

Fotó: pixabay.com

A szerotonin mellett a triptofán is segít melatonint előállítani, amely a cirkadiánritmus, vagyis az alvás és az ébrenlét szabályozásáért felelős.

A Journal of Pineal Researchben megjelent tanulmány szerint a kutatók összefüggésbe hozták a banánfogyasztást a szervezet melatoninszintjének növekedésével.

A banánban lévő magnézium visszaszorítja az éjszaka jelentkező izomgörcsöket is, ami nyugodtabb alvást biztosít. Ez a gyümölcs káliumban is gazdag, amely a magnéziummal együttműködve

nyugtatja meg az izmokat, az idegeket, szabályozza a vérnyomást, és segíti az emésztést.

Alvás során a test pótolja az energiát, és javítja a stressz által okozott károkat. Az immunrendszer lassan legyengül, ha nem kap elég pihenést, így még inkább ki leszünk szolgáltatva a betegségeknek.

A banán helyett fogyaszthatunk mandulát, kamillateát, kivit, cseresznye- vagy meggylevet és dióféléket.

Ezeket az élelmiszereket érdemes alvás előtt 1-3 órával fogyasztani, és egyénileg kikísérletezni, melyik a legjobb nekünk. 

Neked ajánljuk
Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a világ toxinbankját Minden, amit a gluténról tudni kell Melbourne levegője a legrosszabb a világon Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam