2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetszennyezés miatt nő az asztmások száma

A környezetszennyezéssel magyarázható az asztmás megbetegedések megnövekedett száma – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatornán május 11-én szombaton. Véleménye szerint a hajlam örökölhető, de a környezetnek is nagy szerepe van a betegség kialakulásában.

Régebben pollenek, házi poratkák okozták, de

a jelenlegi környezetszennyező anyagoktól már önmagukban is kialakulhat az asztma

 – tette hozzá.

Nékám Kristóf elmondta, az asztma az allergiák második legsúlyosabb, legtöbb odafigyelést érintő fajtája lehet. A betegség kiváltó okát sokszor problémás megállapítani, ezért az elkerülése is nehéz – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az allergiás hajlamot lehet örökölni, de a betegség kialakulásában a környezetnek, és egyes rizikófaktoroknak – dohányzásnak, elhízásnak – is nagy szerepe van.

Hangsúlyozta: asztmával teljes életet lehet élni a biológiai terápiák, illetve az egyre jobb gyógyszerek révén. Világjelenségnek mondta, hogy a betegek fele nem használja rendszeresen a gyógyszereit.

A műsorban elhangzott, évente nagyjából 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, már jelenleg is 350 ezer diagnosztizált ember él Magyarországon, és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség.

Neked ajánljuk
Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt Bemutatjuk Pista bácsit, az ország legkörnyezettudatosabb kofáját (videó) Anyatejjel táplált csecsemők a világon (2013-2018) Gyorsvonatokkal zöldítene a KLM is Nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak a fenntarthatóságot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam