2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baktériumok a csirkehúsban? Főzéssel védekezhetünk!

A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták 56 százalékán az antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.

A húsminták a négy legnagyobb németországi vágóhídról származtak, ahonnan egész Európába szállítanak. A vizsgálatra a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium úgy reagált, hogy szerintük „ez arra utal, hogy a baromfiiparban túl sok antibiotikumot használnak”.

Szakértők szerint a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak, ám a nyers, meg nem főzött húsból – például a vágódeszkáról – származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni. 

A független fejlesztési és környezetvédelmi szervezet állítja, hogy bár a német baromfitenyésztők 2011 óta a felére csökkentették az antibiotikumok használatát, ez még így is a kétszerese annak, amit Dániában, Nagy-Britanniában vagy Ausztriában alkalmaznak. A Germanwatch azt követeli, hogy a baromfitelepeken drasztikusan csökkentsék le az antibiotikumok használatát, és az ipari gazdaságokból származó csirkehúst megfelelően címkézzék fel.

Neked ajánljuk
Jelentősen csökken a dengue-lázas esetek száma a baktériummal fertőzött szúnyogok miatt Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény A fenntartható higiénia vonzó Magyarország áramtermelése 60 százalékban karbonsemleges Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam