2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsítja a gondolkodást, fejleszti a memóriát, a kreativitást, és segít a koncentrálásban (videóval)

Kutatók arra jutottak, hogy amikor valaki hangszeren játszik, az olyan az agynak, mintha egy minden izmot megmozgató testedzésen venne részt. A zenélő embereknek jobb a memóriájuk, a nyelvtanulásban és matematikában is jobbak, és hatékonyabban, gyorsabban, kreatívabban oldják meg a problémákat.

A zene feldolgozása, a zene elemeinek (dallam, ritmus) szétválasztása, és mindennek az egységes zenei élménnyé való összedolgozása gyakorlatilag a másodperc tört része alatt megtörténik, onnantól kezdve, hogy meghalljuk a zenét – derül ki az alábbi TED-animációból.

Ahogy a videó fogalmaz: a kutatók valódi „tűzijátékot láttak” a monitoron, ami alatt azt értik, hogy

a többi tevékenységhez képest a vizsgálati személyek agyának jóval több különböző területe is aktivitást mutatott zenehallgatás közben.

Amíg a kutatók más egyéb tevékenységek esetében jó eséllyel meg tudták határozni azt a konkrét agyi struktúrát, amely az adott aktivitás (például olvasás) gyakorlása közben aktiválódott, addig a zenét befogadó emberek agya egészen más mintázatot mutatott.

A hangszeren játszó zenészek agyműködését megfigyelve arra a következtetésre jutottak, hogy

amikor valaki hangszeren játszik, az olyan az agynak, mintha egy minden izmot megmozgató testedzésen venne részt.

A zenét hallgató vizsgálati alanyokhoz hasonlóan a zenészek agyában is több különböző agyi területeken figyeltek meg aktivitást, ám ezek a folyamatok különböző információk egyidejű feldolgozásával, szimultán zajlottak – és tették mindezt bonyolult, egymással összefüggő, meglepően gyors szekvenciákkal.

Egy meglehetősen friss kutatás alapján idegtudósok arra jutottak, hogy

a zenélés, vagy a hangszeren való játék gyakorlatilag az agy minden területét összekapcsolja – különösen a vizuális, a hallási, és a motoros mozgásokért felelős agyi területeket.

Fotó: pixabay.com

Ugyanúgy, ahogy egy konditermi edzés fitten tartja a testünket, a fegyelmezett, rendezett gyakorlás megerősíti a zenészek kognitív funkcióit, lehetővé téve számukra, hogy az átlagnál fejlettebb agyi kapacitásaikat az élet más területein is hasznosítsák.

A zenészek agyában például az úgynevezett végrehajtó funkcióik is fejlettebbek. A végrehajtó funkciók azoknak az agyi struktúráknak a kategóriája, amelyek magukban foglalják a tervezési, stratégiai, figyelmi és a szimultán zajló elemző folyamatokat – mind a kognitív, mind pedig az érzelmi oldalról.

Ez a képesség arra is hatással van, ahogy a memóriánk működik. És valóban,

a zenészeken végzett, ilyen irányú vizsgálatok során fejlettebb memóriafunkciókat mutattak.

Az emlékek létrehozásában/megalkotásában/felépítésében, tárolásában és előidézésében is gyorsabbak és hatékonyabbak az átlagnál, ami vélhetően annak is betudható, hogy ezek a magasan fejlett agyi kapcsolatok lehetővé teszik a memóriájuk fogalmi, érzelmi, hallott és szöveg szerinti kategóriák alapján történő felcímkézését – akárcsak egy fejlett keresőmotor.

A zenélés aktivizálja, és ezáltal fokozza a bal agyféltekében kifejezett

nyelvi és matematikai folyamatokért felelős struktúrákat,

valamint a jobb agyféltekében kifejezett kreatívabb folyamatokat is.

A kutatók arra jutottak, hogy a zenélés megemeli a corpus callosum nevű agyi struktúra térfogatát és aktivitását, ami tulajdonképpen egy híd a két agyfélteke között. Ez a változás lehetővé teszi, hogy az üzenetek az agyon keresztül gyorsabban és minél változatosabb utakon keresztül jussanak el a megfelelő helyre.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy

a zenészek hatékonyabban, gyorsabban és kreatívabban oldják meg a problémákat,

függetlenül attól, hogy tudományos vagy társadalmi kérdésekről van szó. A zenélés emellett támogatja a megértést, valamint a kapcsolódó érzelmi tartalom befogadásának folyamatát, elősegítve az üzenet vagy az információ kódolását.

A lényeg: zenélni és zenét hallgatni nemcsak kellemes, de emellett nagyon hasznos, a mentális egészségünk szempontjából is jótékony hatású tevékenység.

Neked ajánljuk
Olykor megéri a feje tetejére állítani a dolgokat Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban (videóval) Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: pszichoforyou.hu
Vissza
Hírfolyam