2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat

A mindennek ellenálló szuperbaktériumok miatt közel az idő, amikor egy közönséges fertőzés újra halálos lehet – figyelmeztetnek a szakértők. Az Exeteri Egyetem kutatója öt pontba foglalta az antibiotikumrezisztencia elleni küzdelem stratégiáját, amivel talán még elkerülhető e sötét jövő.

Azonnali intézkedések kellenek a katasztrófa elkerüléséhez

Az antibiotikumrezisztencia, vagyis a baktériumok antibiotikumokkal szembeni érzéketlensége ma nagyobb veszélyt jelent ránk nézve, mint valaha, és a leküzdésére tett lépések „messze nem elég radikálisak” – hangsúlyozza a terület egyik vezető kutatója, Dr. Ben Raymond, hozzátéve: ha pusztán az antibiotikumhasználat visszafogásával és az új gyógyszerek kifejlesztésével próbálunk harcolni a probléma ellen, az könnyen katasztrófához vezethet.

Az antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok nagyon komoly fenyegetést jelentenek  Forrás: Science Photo Library/Kateryna Kon

Az Exeteri Egyetem tanára legújabb tanulmányában öt szabályt javasol a fenntartható antibiotikumhasználat érdekében.

Ezek között szerepel az új gyógyszerek védelme a rezisztencia ellen,

az egyes gyógyszerek hosszan tartó alkalmazásának elkerülése – ehelyett egyszerre többféle antimikrobiális szer kombinálása –, és a szuperbaktériumokkal szembeni akciótervek kidolgozása a felhalmozott adatok feldolgozása útján.

Riasztó jövő: egy enyhe fertőzés is halálossá válhat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az antibiotikumrezisztencia veszélyes méreteket ölt világszerte, és egy posztantibiotikus éra közeledtét jövendöli, amelyben „egy közönséges fertőzés vagy könnyebb sérülés újból ölhet”.

Az Exeteri Egyetem Ökológiai és Konzervációbiológiai Központjában dolgozó Raymond felhívja a figyelmet: „Az emberek általában azt gondolják, az antibiotikumrezisztencia legyőzésének legjobb módja az, ha kevesebb antibiotikumot írnak fel az orvosok, és új szereket fejlesztünk ki. Ezek fontos lépések, de ez a megközelítés önmagában távolról sem elég radikális.

Az MRSA (methicillinrezisztens Staphylococcus aureus, a felvételen sárgával jelölve) talán a legismertebb szuperbaktérium. Többek között bőrbetegségeket és tüdőgyulladást okozhat
Forrás: wikimedia.org

Még ha találunk is új gyógyszereket, a katasztrófa ugyanúgy elkerülhetetlen lesz, ha pont olyan módon használjuk majd őket, ahogy a mostaniakat.

Nincs az az antibiotikum, amely ellenállna a bakteriális evolúció nyomásának, és az a bevett gyakorlat, hogy egyszerre csak egy gyógyszert használunk további védelem nélküli monoterápiában, egyszerűen tarthatatlan.”

„Ez a »menjen minden tovább a megszokott módon« típusú hozzáállás óriási bajokat tud okozni, ahogy azt a gonorrhoea ellenálló törzseinek kialakulása és a kezelhetetlen fertőzések megjelenése kitűnően példázza”

– állítja a tudós.

A teljes cikk – benne a tudósok által javasolt szabályok a vég elkerülésére – az origo.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Lélekgyógyító természetterápia az erdőfürdő Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam