2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kullancs ellen készítsünk kullancsriasztót illóolajokkal, pofonegyszerűen!

Osztálykirándulás, nyári táborok, családi nyaralás – a tavasz vége és a nyár az erdőben barangolás, szabadban futkározás időszaka. És ezzel együtt a kullancsoké is. Bár a boltok polcain ilyenkor számtalan kullancsriasztó közül választhatunk, és sokukon ott virít a „natural”, „bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. 

Hol él, mit szeret?

A legtöbb kullancscsípés ugyan ártalmatlan, egyes fertőzött kullancsok súlyos betegségeket terjeszthetnek: vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladást, Lyme-kórt, de emellett nyirokcsomó-gyulladást is okozhatnak, ezért fontos, hogy védekezzünk ellenük.

A kullancsok a magas fűben, bokrok alacsonyabb ágain tartózkodnak a leginkább. Kedvelik a nyirkos, magas páratartalmú területeket, az erdők széleit, a patakok partjait.

Veszélyeztetett területnek számít hazánkban az ország nyugati vidéke, az Északi-középhegység és a Dunántúli-középhegység, de bárhol előfordulhatnak.

A kullancsok körülbelül 100 receptorukkal keresik a számukra vonzó illatmolekulákat. A verejték vajsavtartalma, a tejsav, az ammónia, a szén-dioxid mind olyan anyagok, amelyeket kedvelnek. Vonzza őket az emberi hőkisugárzás is. Kifejezetten a lágy, vékony bőrrétegű, melegebb testfelületeket, hajlatokat célozzák meg.

Mi az, ami taszítja a kullancsot?

A kullancsok nem szeretik a fényt, ezért is igyekeznek a ruhával fedett részekre bemászni. Vannak olyan anyagok, amelyeket egyáltalán nem kedvelnek. Az Európában szélesebb körben elterjedt, betegséget okozó kullancsfajt (Dermacentor reticulatus) vizsgálva

a nagy-britanniai Coventry Egyetem kutatói 11 illóolajat találtak hatékonynak a kullancs ellen:

bazsalikom (Ocimum basilicum), bergamot (Citrus bergamia), szegfűszeg (Syzygium aromaticum), citronella (Cymbopogon winterianus), kakukkfű (Thymus serpyllum és Thymus ct.Thymol), levendula (Lavandula angustifolia), citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), majoránna (Origanum majorana), menta (Mentha piperita és Mentha spicata).

Fotók: tudatosvasarlo.hu

Hogyan védekezzünk?

  • Hatékony védelmet nyújt a jól záródó, karokat, lábszárakat fedő ruházat, nadrágszárra ráhúzott zokni. A kullancsokat könnyebb észrevenni világos színű anyagon, ezért kiránduláskor lehetőleg ilyen öltözetet viseljünk. A legjobb hatásfokú védelmet a két módszer kombinációja, az öltözet és az illóolajos krém vagy permet együtt nyújtja.
  • 6 év alatti gyerekeknek közvetlenül a bőrre, rendszeres használatra nem ajánlottak az illóolajos keverékek. A bokájukra, térdhajlatukba alkalmanként kis mennyiséget kenjünk, de az is jó, ha önmagában egy kevéske hidegen sajtolt kókuszolajat használunk. Lehetőleg az öltözettel védjük őket, ruhájukra szórjunk alkoholos illóolajos keveréket.
  • Este alaposan nézzük át a gyerekek testét, különös figyelemmel a hajlatokra. A legjobb, ha ezt a rituálét ők maguk is megtanulják.
  • A kullancsot amilyen gyorsan csak lehet kézzel, csipesszel el kell távolítani. Sohasem szabad olajokkal, zsírokkal, illóolajokkal bekenni, illetve összenyomni, mert az állat ilyenkor méreganyagát a bőrbe lövellheti. Az eltávolított állatot érdemes megőrizni, hogy szükség esetén, amennyiben pár hét elteltével a fertőzés jelentkezne, a szakrendelésen be lehessen azonosítani.

A cikk befejező részében a kullancsriasztó krém és a kullancsriasztó permet receptje olvasható, valami jótanácsok arról, mire kell figyelni az illóolajok használatakor.

Neked ajánljuk
10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat! 10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat! Növényvédelem növényi levekkel, vegyszermentesen Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam