2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája, a köles

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, őshazája India. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A pázsitfűfélék családjába tartozó köles melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem.

Németországban már a Krisztus előtti időben is termesztették. Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. A Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, kálciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket, E-vitamint. Különösen gazdag B-vitaminokban, pantoténsavban és nikotinsavamidban. A kölesliszt gluténmentes termék.

Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, és pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállítására.

Sejtjeink és egész szervezetünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből, és az ásványianyag-veszteséget kiegyenlíteni.

Fotó: hu.depositphotos.com

Szénhidráttartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami a szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát (a bél tápanyag-továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A szépítő gabona

A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, és késlelteti az öregedést. Testsúlycsökkentő és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint-emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet.

A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kell fogyasztani. A gyulladásos állapotok kölestartalmú étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak.

A kölesben gazdagon előforduló kovasav megakadályozza az érelmeszesedést, és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja a vérellátást, és normalizálja a magas vérnyomást.

Miért jó lúgosítani a szervezetünket?

Az általános, úgynevezett „korszerű” táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben

a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.

A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből, és az ásványianyag-veszteséget kiegyenlíteni.

Arról, hogy a köles rendszeres fogyasztása milyen élettani hatásokkal jár, s miképpen lehet elkészíteni a konyhában, itt lehet továbbiakat megtudni.

Neked ajánljuk
Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Közel az idő, amikor egy egyszerű fertőzés újra halálossá válhat Az internet depresszióssá tesz 3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton Új magyar hulladékgazdálkodási stratégia készül
Tovább a forrásra: magyarmegmaradasert.hu
Vissza
Hírfolyam