2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nap nem játék, óvjuk a szemünk világát

A túlzott UV-fény növelheti a szürke hályog kialakulásának esélyét is. Jó minőségű, UV-szűrővel ellátott, optikában vásárolt napszemüveggel védekezhetünk.

A szürke hályog az életkor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel alakul ki – fogalmazott a VEOL-nak nyilatkozó Földvári Béla szemész főorvos. A szürke hályog úgy jön létre, hogy a szem belsejében lévő lencse anyaga elhomályosodik, és beavatkozás nélkül teljes vaksághoz vezethet. A látást ilyenkor csak műtéti úton lehet visszaállítani.

A betegség kialakulásának esélyét a szemet ért túlzott UV-fény is nagyban növelheti, kiválthatja és gyorsíthatja a betegség romlását. Megfelelő napszemüveg viselésével azonban a kockázat nagyban csökkenthető.

Fotó: pixabay.com

„A legtöbb, amit tehetünk, hogy jó minőségű, UV-szűrővel ellátott, optikában vásárolt napszemüveget viselünk, és lehetőség szerint ne menjünk tűző napra a kritikus 11 és 15 óra közötti időszakban” – javasolja a szakértő.

Magyarországon évente mintegy 80-90 ezer szürkehályog-műtétet végeznek, ugyanis csak ezzel az eljárással gyógyítható a betegség. A szemész hangsúlyozta, kétévente ajánlott részt venni szemvizsgálaton. Ilyenkor arra is fény derülhet, szükség van-e a szürkehályog-műtétre.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam