2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legtermészetesebb fájdalomcsillapító

Leendő apukák, figyelem: a szülőszobában sokkal többet adhat a jelenlétük, mint gondolnák.

A Kolorádói Boulder Egyetemen végzett vizsgálat tanulságai szerint a szerető, együttérző partner jelenléte – és különösen érintése – segít a fájdalmat elszenvedő nőnek megnyugodni, ráadásul a fájdalomérzetük is csökken – számolt be a Scientific Reportban publikált kutatásról a neurosciencenews.com.

A jelenség hátterében az úgynevezett interperszonális szinkronizáció húzódik meg – vagyis az az emberi viselkedés, amely miatt tükrözzük a társaságunkban lévők gesztusait, testtartását.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a párok esetében az interperszonális szinkronizáció hatására a szívritmusuk és az agyhullámaik összehangolódnak, azonban most először került sor olyan vizsgálatra, amely a jelenséget a fájdalomkutatással hozta kapcsolatba.

Fotó: shutterstock.com

A kísérlet egyértelműen bebizonyította, hogy a fájdalom hatására a párok közti összehangolódás megszűnt, ugyanakkor az érintéssel nem csak a szinkronizáció állt helyre, de a nők fájdalma is csökkent. Azt egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szinkronitás csökkentette a fájdalmat, vagy a fájdalom csökkenésével állt helyre a megbomlott egység.

Az interperszonális szinkronizáció feltehetően az agy elülső, cinguláris kéreg nevű területére hat, amely a fájdalomérzékeléssel, együttérzéssel, de a szív- és légzési funkcióval is kapcsolatba hozható. A tanulmány szerzői bíznak benne, hogy tapasztalataik segíthetnek az ópiátmentes fájdalomcsillapítási eljárásokról szóló egészségügyi párbeszéd alakításában, és az apás szülést fontolgató párokat is megerősítik döntésükben.

Neked ajánljuk
Rosszul hat az agyi tevékenységre a légszennyezettség Gyógynövények gombás megbetegedésekre Rejtvényfüzet kicsiknek és nagyoknak a természetről Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: neurosciencenews.com
Vissza
Hírfolyam