2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legtermészetesebb fájdalomcsillapító

Leendő apukák, figyelem: a szülőszobában sokkal többet adhat a jelenlétük, mint gondolnák.

A Kolorádói Boulder Egyetemen végzett vizsgálat tanulságai szerint a szerető, együttérző partner jelenléte – és különösen érintése – segít a fájdalmat elszenvedő nőnek megnyugodni, ráadásul a fájdalomérzetük is csökken – számolt be a Scientific Reportban publikált kutatásról a neurosciencenews.com.

A jelenség hátterében az úgynevezett interperszonális szinkronizáció húzódik meg – vagyis az az emberi viselkedés, amely miatt tükrözzük a társaságunkban lévők gesztusait, testtartását.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a párok esetében az interperszonális szinkronizáció hatására a szívritmusuk és az agyhullámaik összehangolódnak, azonban most először került sor olyan vizsgálatra, amely a jelenséget a fájdalomkutatással hozta kapcsolatba.

Fotó: shutterstock.com

A kísérlet egyértelműen bebizonyította, hogy a fájdalom hatására a párok közti összehangolódás megszűnt, ugyanakkor az érintéssel nem csak a szinkronizáció állt helyre, de a nők fájdalma is csökkent. Azt egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szinkronitás csökkentette a fájdalmat, vagy a fájdalom csökkenésével állt helyre a megbomlott egység.

Az interperszonális szinkronizáció feltehetően az agy elülső, cinguláris kéreg nevű területére hat, amely a fájdalomérzékeléssel, együttérzéssel, de a szív- és légzési funkcióval is kapcsolatba hozható. A tanulmány szerzői bíznak benne, hogy tapasztalataik segíthetnek az ópiátmentes fájdalomcsillapítási eljárásokról szóló egészségügyi párbeszéd alakításában, és az apás szülést fontolgató párokat is megerősítik döntésükben.

Neked ajánljuk
A boldogság titka (TED-előadás magyar felirattal) Látványos fotósorozat arról, mit eszik egy gyerek egy hét alatt a világ különböző tájain (képgaléria) Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: neurosciencenews.com
Vissza
Hírfolyam