2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antibiotikumok túlfogyasztása: egy generáción belül bekövetkezhet a katasztrófa

Riasztóan magas az antibiotikumrezisztens fertőzések következtében bekövetkező elhalálozások száma. Ha nem történik változás, a világ vezető halálokai közé emelkedhet. Az InfoRádió cikkében az egyéni megoldásokról is olvashatók jótanácsok.

Az antibiotikumrezisztencia az a jelenség, melynek során a baktériumok és más mikroorganizmusok (pl. kórokozó gombák, egysejtű paraziták) ellenállnak az elpusztításukra szánt antibiotikumoknak.

Világszerte jelenleg 700 ezer ember hal meg évente antibiotikumrezisztens fertőzések következtében, közülük több mint 30 ezer Európában. Ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet, a világ vezető halálokai közé emelve az antibiotikumrezisztenciát.

Az antibiotikumrezisztencia nemcsak a bakteriális fertőzések kezelését veszélyezteti, hanem számos más orvosi beavatkozást is – hívja föl a figyelmet összefoglalójában Méhi Orsolya, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének tudományos munkatársa.

Fotó: pixabay.com

A WHO-nak egy idén áprilisban megjelent jelentése szerint

nincs idő a várakozásra, s ha nem reagálunk azonnal, az antibiotikumrezisztenciának katasztrofális következményei lesznek egy generáción belül.

A szuperbaktérium-fertőzéseknek a kétharmada kórházi eredetű. Ebben a környezetben magas az antibiotikumfelhasználás, a betegek immunrendszere sok esetben le van gyengülve, és sok beteg tartózkodik együtt, ami elősegíti a fertőzések terjedését. A kórházak tehát sajnos az antibiotikumrezisztens fertőzések melegágyának tekinthetők.

A baktériumok kiváló alkalmazkodási képességgel rendelkeznek, egyáltalán nem meglepő, hogy az antibiotikumok jelenlétéhez is képesek alkalmazkodni. A baktériumok sokkal több antibiotikumnak vannak kitéve, ami nagyon erős nyomást jelent számukra, hogy rezisztenssé váljanak. Ebben a folyamatban nekünk, embereknek óriási szerepünk van.

A helytelen, mértéktelen és gyakran ellenőrizetlen antibiotikumhasználat, nemcsak a gyógyászatban, hanem az állattenyésztésben is, az állati eredetű termékek nemzetközi kereskedelme, a turizmus világméretűvé válása mind-mind elősegíti az ellenálló baktériumok kialakulását és globális terjedését.

Új, hatásos antibiotikumokra és antibakteriális stratégiák kidolgozására van szükségünk azonnal, valamint világszintű összefogásra és szabályozásokra a rezisztens kórokozók terjedésének megakadályozására.

Már egyéni szinten is sokat tehetünk, ha betartjuk a következő tanácsokat:

  • Csak akkor használjunk antibiotikumokat, ha azokat orvos írta fel, és szigorúan tartsuk be a használattal kapcsolatos előírásokat. Soha ne hagyjuk abba az antibiotikumkezelést az orvos által meghatározott időtartam előtt.
  • Soha ne szedjünk antibiotikumokat vírusfertőzésekre (pl. nátha, vírus okozta megfázás esetén).
  • Soha ne osszunk meg másokkal megmaradt antibiotikumokat, vagy ne használjuk őket saját belátásunk szerint.
  • Előzzük meg a fertőzések kialakulását a megfelelő higiéniai és életmódbeli előírások betartásával (rendszeres kézmosás, ételek megfelelő módon való előkészítése, beteg emberekkel való közvetlen kontaktus elkerülése, biztonságos szex, megfelelő oltások beadatása).
Neked ajánljuk
Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban (videóval) Kutatási eredmény: a szájvíz is jó lehet a koronavírus ellen Talajmikrobákkal a jobb szüretért Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam