2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa, és számos kedvező élettani hatása van.

Még ha keserűnek ítéljük is meg a sárgarépa zöldjét, akkor is érdemes egy keveset hozzáadni az ételeinkhez, mert nagyon egészséges. Használhatjuk levesbe, salátába és pestóhoz. Olaszországban előszeretettel adják omletthez vagy tojássalátához. Kesernyés ízét a főzéssel elnyomhatjuk. Ha nyersen fogyasztanánk, és szeretnénk csökkenteni az intenzív ízt, adjuk édes gyümölcslevekhez, például almához.

A sárgarépa zöldjének gyógyító hatásai

  • A sárgarépa levele sötétzöld színű, tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.
  • Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
  • A sárgarépa zöldje gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
  • Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben, ami segíti a véralvadást és a sebgyógyulást.
  • C-vitaminból is hatszor több van benne, mint a répa gyökerében.
  • Magas a káliumtartalma, ami fontos a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. 
  • Rendkívül sok benne a rost, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.
  • Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.
  • Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését. A már létező vesekő megszüntetéséhez is hozzájárulhat, különösen tea formájában.
Fotó: Pixabay

Így készítsük el a teát

2 csészényi friss répalevélhez adjunk 8 csészényi forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

tévhit, hogy mérgező

Vannak, akik nem a keserű íz miatt kerülik a sárgarépa zöldjét, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy mérgező. Termel egy furokumarin nevű anyagot, ami néhány embernél enyhe allergiás reakciót vált ki, de semmiképp nem mérgező. Bátran fogyasztható, és nagyon egészséges.

Neked ajánljuk
Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele Így csempéssz egy kis természetet a fürdőszobádba Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam