2019. november 11., Márton
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horrorfilmmel a szorongás ellen?

Bármilyen furcsán hangzik is, egy kiadós ijesztgetés sokat segíthet abban, hogy enyhítsd a mindennapi szorongásaidat. Ha már kipróbáltad a hagyományos módszereket, és semmi nem segített igazán, érdemes leülni a tévé elé, és rettegni jó másfél órát, kutatások szerint ugyanis ez is hatékony lehet a feszültség feloldásában – derül ki Nagy Niki, a bien.hu munkatársa cikkéből.

Terápia, meditáció, rendszeres mozgás és egészséges étkezés – a szorongástól szenvedő embereknek általában ezeket a gyógymódokat ajánlják fel, amelyek segítenek enyhíteni a tüneteket, vagy akár teljesen meg is szüntethetik őket. A nem túl extrém szorongást általában ezekkel a módszerekkel el lehet csendesíteni, de van, hogy nem működik a természetes megoldás, és gyógyszeres kezelésre szorul az ember.

A szorongást úgy szokták meghatározni, mint a félelmi rendszer nem megfelelő működése – az agy feleslegesen ad félelmi reakciót olyan dolgokra, amelyeken mások probléma nélkül túllendülnek. A rendellenesség számos testi tünetet produkálhat, és attól függően, hogy mennyire komolyan szenvedünk benne, akár pánikrohamokat, álmatlanságot vagy émelygést és fejfájást is okozhat, arról nem is beszélve, hogy beleszólhat a szociális életünkbe, ezért fontos, hogy ne maradjon kezeletlenül. Ha ettől szenvedsz, és úgy érzed, nem segítenek a hagyományos módszerek, próbáld ki azt, hogy megnézel egy jó horrorfilmet – több pszichológus szerint ugyanis ez sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

Fotó: Pixabay

A horrorfilmek két okból is segíthetnek a szorongáson: egyrészt megtestesítik a félelmet, és a rendellenességtől szenvedőknek nem egy belső frusztrációval kell megküzdeniük, hanem egy tárgyiasított lénnyel, gyilkossal, szellemmel vagy földönkívülivel.

A másik ok, hogy az idegrendszer annyira túlpörög, hogy a szorongást kiváltó ingerek többé nem jelentenek neki kihívást, átvitt értelemben elzsibbad, és magasabbá válik az ingerküszöbe.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek válik be ez a megoldás: van, akit a horrorfilmek még idegesebbé tesznek. Itt is igaz, hogy minden szervezet, minden idegrendszer más, és eltérő ingerek pörgetik túl – éppen ezért kell saját magadnak kikísérletezned, hogy mi válik be neked. Ha eddig semmi nem hozta meg a várt eredményt, érdemes a horrorfilmeknek is adni egy esélyt, de ne erőltesd, ha csak rosszabbul érzed magad tőlük!

Neked ajánljuk
Kannibálként maradtak életben a hangyák egy lengyel atombunkerben A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát izraeli kutatók szerint Mire figyeljünk, ha környezetbarát bútort vennénk? Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem Átmenetileg nem veszik át a veszélyes hulladékot Budapesten
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam