2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élesztő: kívül-belül jót tesz

A jó háziasszonyok konyhájában mindig megtalálható a friss élesztő, hiszen ki tudja, mikor kell kuglófot, buktát vagy pogácsát sütni. Viszont azoknak is érdemes élesztőt tartani otthon, akik egyáltalán nem konyhatündérek. Elmondjuk, miért.

Mire jó az élesztő?

Az élesztő nemcsak sok sütemény és kenyérféle elkészítéséhez nélkülözhetetlen, de a fogyasztása az egészségünknek is nagyon jót tesz. Az élesztőben meglepően sok vitamin (elsősorban B-vitaminok), ásványi anyag és fontos aminosav található, összetételének köszönhetően

a vegetáriánus életmódot követők egyik legfontosabb étrend-kiegészítője lehet.

Az élesztő tulajdonképpen a gombák egy csoportjára alkalmazott megnevezés Fotó: freeimages.com

Az élesztőgombák keményítővel, illetve cukorral táplálkoznak, az élesztőgyártás során speciális kezelésen átesett cukormelaszon szaporítják el az élesztőgomba sejtjeit, melyet állandó hőmérsékleten, 26 fokon tartanak. A megfelelő idő leteltével az élesztőt leválasztják a táptalajról, formázzák és csomagolják. A süteménybe kerülő élesztő erjedés segítségével növeli meg a tészta térfogatát.

kiváló hangulatfokozó

Az élesztő fogyasztása jótékony hatással van a hangulatunkra, csökkenti a depresszió tüneteit, segít az idegességen és szorongáson, hozzájárul ahhoz, hogy jobban aludjunk, és kipihentebben ébredjünk. Étvágyjavító hatása is van, emellett nagyon jót tesz azoknak a nőknek, akik premenstruációs szindrómával küzdenek.

segíti az emésztést

Az élesztő jótékonyan hat az emésztésünkre is, egyrészt segít a hasmenéses tünetek csökkentésében, másrészt a krónikus, bakteriális fertőzés miatt kialakuló bélpanaszokat is csökkenti.

Cukorbetegeknek is jót tesz

Új kutatások szerint az élesztő fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek is, a benne található vitaminok és ásványi anyagok (elsősorban a króm) miatt ugyanis hatékony a vércukorszint helyreállításában. Emellett a magas koleszterinszintet is csökkenti, a HDL-, vagyis a „jó” koleszterin arányát pedig növeli a vérben.

Bőrápolás élesztővel

Az élesztőt fogyaszthatjuk nyersen is, de aki idegenkedik az ízétől, annak az élesztőtabletta a tökéletes választás. Az élesztő ráadásul nagyszerűen illeszkedik a legújabb trendbe is, mely szerint 

a fermentált élelmiszerek nemcsak az étrendünket tehetik változatosabbá és egészségesebbé, de a bőrápoláshoz is igen alkalmasak, koncentráltan tartalmaznak fontos tápanyagokat és gyorsan képesek kifejteni a hatásukat.

Az élesztő különösen alkalmas az irritált, aknés, problémás, zsíros bőr kezelésére. A legegyszerűbben maszkként vagy arcradírként alkalmazhatjuk: keverjük össze a friss élesztőt némi meleg vízzel vagy joghurttal, és egy kis mézzel. Várjunk egy kicsit, majd a keveréket ecset segítségével kenjük fel az arcunkra. Legalább 15 percig hagyjuk rajta, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük le.

Neked ajánljuk
Cukorbeteg gyerekek és felnőttek száma Magyarországon (2003-2017) Projekt a még egészségesebb tejtermékekért Anyatejjel táplált csecsemők a világon (2013-2018) Gyorsvonatokkal zöldítene a KLM is Nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak a fenntarthatóságot
Tovább a forrásra: hazipatika.com
Vissza
Hírfolyam