2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az édesítőszerek káros hatásáról

Több mint 80 ezer nő esetében vizsgálták, milyen hatással lehetnek a szervezetre a cukormentes italok. Az eredmény lesújtó. A kutatók véleménye szerint komoly egészségügyi kockázata lehet az édesítőszerrel készülő üdítők fogyasztásának.

Az ember általában úgy kezd bele egy fogyókúrába, hogy közben nem szeretne lemondani azokról a dolgokról sem, amikhez a hétköznapokban hozzászokott. Ilyenek lehetnek például a különböző üdítők, amikből a fogyókúra során előszeretettel veszünk cukormentes változatot. Egy friss tanulmány szerint azonban ez a legkevésbé sem egészséges megoldás.

A Stroke című tudományos lapban nemrég közzétett tanulmány alapján a tudósok arra jutottak, hogy komoly egészségügyi kockázata lehet az ilyen italok fogyasztásának. A szakemberek a hosszú távú vizsgálat során több mint 80 ezer önkéntes nőt figyeltek meg, akik vállalták, hogy orvosi vizsgálatnak vetik alá magukat. Emellett szintén önkéntes alapon kellett arról nyilatkozni, hogy mennyi mesterségesen édesített italt (artificially sweetened beverages, ASB) fogyasztottak.

Fotó: Pixabay

Azt már korábban is mondogatták az orvosok, hogy nem túl jó ötlet ilyesmit fogyasztani, most pedig kiderült, valóban nem az.

Az adatok alapján azoknál, akik naponta többször fogyasztottak ilyen cukormentes italokat, jelentősen megnőtt a szívroham és a stroke aránya.

A számok tükrében ez annyit tesz: azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyesmit, a stroke kockázata 23, míg a szívrohamé 29 százalékkal magasabb. A halálozási arány pedig 16 százalékkal nőtt meg.

A tanulmány sajnos arra nem tért ki, hogy melyik édesítőszereket fogyasztották, és vannak-e esetleg köztük az átlagnál veszélyesebbek.

Neked ajánljuk
Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Télen két keréken? Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam