2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt szinte mindenki allergiás lehet

Olyan területekre is hatással lehet az éghajlatváltozás, amire sokan nem is gondolnak. Magyarországon minden második ember érzékeny a parlagfűre, Franciaországban a gyerekek 20 százaléka és a felnőttek 30 százaléka küszködik valamilyen légzési problémával a pollenszezon idején. Márpedig ahogy a klímaváltozás tempója gyorsul az egész világon, úgy a pollenszezon is egyre hosszabb lesz – ami egyre több allergiás beteget is jelent. 

A jelek pedig egyértelműek: soha ilyen forró június nem volt még sem Észak-Amerikában, sem pedig Európában.

50 év alatt 11 nappal lett hosszabb a pollenszezon

Erre figyelmeztet a párizsi Le Monde összeállítása, mely a hőhullám kapcsán azt vizsgálja: a klímaváltozás hogyan hat a pollenallergiára. A lap összesítése szerint

a helyzet már ma sem jó, de egyre rosszabb lesz, mert a meleg hatására a fák és a növények egyre több pollent termelnek.

Ahogyan a pollenszezon egyre tovább tart, az érzékenyebb emberek egyre hosszabb ideig vannak kitéve az allergiának Fotó: Pixabay

Más ellen küzdenek nyugaton és keleten

Európa nyugati felén szisztematikusan irtják a parlagfüvet és más hasonló növényeket, de ez pénzbe kerül, melyet általában az önkormányzatok állnak. Európa szegényebb felén az allergia elleni harcra is kevesebb pénz jut, noha Magyarországon is a parlagfű okozza a legtöbb kellemetlenséget.

Párizsban a fák okozzák jelenleg a legnagyobb gondot, miután 40 százalékuk olyan pollent termel, mely allergiát okozhat az arra érzékenyeknél. A környezetvédők általában minden fáért küzdenek – joggal.

Hiába írták alá a nemzetközi klímaegyezményt

A nemzetközi klímaegyezményt az aláírói – többek közt a rohamosan fejlődő India és Kína – sajnos egyre kevésbé tartják be. A leghíresebb Donald Trump amerikai elnök példája, aki kiléptette az USA-t – a világ legnagyobb környezetszennyezőjét – az egyezményből.

Emmanuel Macron francia elnök viszont közölte a legutolsó G20-csúcs alkalmából, hogy csak akkor írja alá a közös nyilatkozatot, ha abban a környezetvédelem kiemelt helyet kap. A szép szavak meg is jelentek a dokumentumban, de senki nem tett semmilyen kötelező ígéretet. Vagyis a klímaváltozás folytatódik – méghozzá gyorsuló tempóban.

Mi lehet a megoldás?

Nincs összeállítás, melynek a végén ne próbálnának meg valamilyen jótanáccsal szolgálni. A Le Monde-ban arra hívják fel a figyelmet, hogy

minden eddiginél intenzívebb kampányt kell folytatni az olyan növények és fák ellen, melyek pollenje izgatja az emberek tüdejét és szemét.

Vagyis el kell pusztítani ezeket a növényeket és fákat – amennyiben ez lehetséges.

A gazdasági és a környezetvédelmi érdek itt elég erőteljesen keresztezi egymást. Mennyit ér meg az emberek egészsége? Gazdag országokban és gazdag városokban sokat. Másutt a gazdaság érdekei kapnak prioritást. Vagyis

a szegényebb országokban arra kell felkészülni, hogy a pollenallergia szinte mindenkit elérhet, ha a klímaváltozás az eddigi tempóban folytatódik tovább.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Télen két keréken? Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam