2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A paleo étrend a szívbetegségek melegágya

Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának nagy mennyisége és a paleo étrend követése egy új ausztrál kutatás szerint. A tudósok vizsgálataik során azt is kimutatták, hogy a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez pedig hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.

Azoknak a szervezetében, akik az „ősemberi” étrendet követik, a szívbetegségekhez köthető, a vérből kimutatható jelzőanyag dupláját találta az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatócsoportja – számolt be róla a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál. A vizsgálatban 44 paleo étrenden élő, és 47 hagyományos ausztrál étrendet követő ember vett részt.

A European Journal of Nutrition című szaklapban ismertetett kutatás során a trimetilamin-N-oxid (TMAO) mennyiségét vizsgálták a résztvevők vérében. A TMAO a bélrendszerben képződik, az ott élő baktériumok termelik. Ha a vérben magas a szintje, az fokozza a szívinfarktus és a trombózisos betegségek kockázatát.

A vitatott paleo, vagyis paleolitikus, őskőkori étrend hívei főként húst, zöldségeket, magvakat és néhány gyümölcsfélét esznek, kerülik a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot és olajakat Fotó: pixabay

Angela Genoni, a kutatás vezetője elmondta, hogy a paleo diéta növekvő népszerűsége miatt fontos megismerni, milyen hatással van az étrend az egészségre.

„A paleo hívei gyakran hangoztatják, milyen jót tesz az étrend a bélrendszernek, a mi kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a bélben termelődő TMAO-ra ez nem igaz, mivel ennek nagy koncentrációja a szív egészségét károsítja. Azt is megállapítottuk, hogy

a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet”

– magyarázta. A TMAO nagy koncentrációja valószínűleg a teljes kiőrlésű gabonák hiánya miatt alakul ki. Hozzátette: „Ez lehet az oka, hogy

a sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó népesség körében viszont alacsony a szívbetegségek kockázata.”

A paleocsoportnál a TMAO-t előállító baktériumok koncentrációja is nagyobb volt. Ők naponta fogyasztanak vörös húsokat, amelyekben a TMAO előállításához szükséges előanyagok vannak, ráadásul az ajánlott mennyiség kétszeresét viszik be telített zsírokból, ami aggodalomra adhat okot a kutató szerint.

Neked ajánljuk
Nagyobb bajt okoz a kanyaró, mint eddig hitték Férfi meddőség: segíthet a paradicsom? Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágyafüggőségnek Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam