2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy sokrétű növény, az istenfa

Az istenfának több elnevezése ismert: ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska. Ez az európai eredetű virágzó növény latin nevét (Artemisia) Artemis istennő után kapta, számtalan gyógyhatása van, megvédi a molyoktól a ruháinkat, és a konyhában is felhasználható.

Az istenfa több száz évvel ezelőtt, a szerzetesek révén jutott el nyugat-ázsiai őshazájából Európába. Gyógyító hatása miatt évszázadokon át termesztették falusi kertekben, templomkertben és kolostorokban.

A növény az Artemisia családba tartozik az üröm mellett, amit felhasználnak az abszint gyártásához. A kámforszerű illatú istenfát hajdanán légfrissítőnek használták. Kis virágai sárgák, könnyen lehet szaporítani dugványozással vagy a gyökereiről.

Fotó: szabadfold.hu

GYÓGYHATÁSA

  • Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású, és elpusztítja a bélférgeket.
  • Használják máj-, lép- és gyomorproblémák kezelésére, segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja.
  • Egy 17. századi növénygyűjtő, Culpeper szerint az istenfa jótékonyan befolyásolja a menstruációt.
  • Manapság is használják még a gyógyászatban, kivéve Németországban, ahol külsőleg a sebek borogatására szolgál, időnként pedig a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére is szokták használni.
  • Hatóanyagai hasznosak az epehólyag és epe kezelésében.
  • Az istenfa leveleit más növényekkel keverve illatos fürdőt készíthetünk, amely az aluszékonyság hatásos ellenszere is lehet.
  • A levelekből infúziót is készíthetünk, amely a bőrre kenve nagyszerű rovarriasztóként is működhet. Hajöblítőként pedig a korpásodást is megakadályozza.

TÖRTÉNELMI HÁTTér

A rómaiak meggyőződése szerint az istenfa védi a férfiakat az impotenciától. Olyan vidékeken, mint Spanyolország és Olaszország, a fiatal férfiak friss, citromillatú istenfalevelekkel dörzsölték arcukat, hogy serkentsék a szakállnövekedést. Főleg vidéken azt tartották az istenfáról, hogy a férfiasságot jótékonyan befolyásolja. Még szerelmi bájitalokat is készítettek belőle. A szexuális vággyal is kapcsolatba hozták oly módon, hogy a görögök és a rómaiak a matrac alá helyezték be az istenfát, azt remélve, hogy majd ettől fokozzák a szexuális vágyat. A hölgyeknek szánt virágcsokrokba is becsempésztek egy-egy kis üvegcsét, amelyben istenfa-kivonat volt. Főként a középkorban használták.

Fotó: ballyrobertgardens.com

EGYÉB ÉRDEKESSÉGek

Sárga színű festék vonható ki az istenfából, amelyet főleg gyapjúfestéshez lehet felhasználni. A szárított istenfaleveleket használhatjuk a ruhásszekrényünkben is molyirtóként. Füstölőként használva az istenfa lehet, hogy megvéd minket mindennemű problémától, és füstje a kígyókat is távol tartja (Culpeper 1653).

A levelekből nyerhető illóolaj erőteljes illata felelős azért, hogy a molyokat és rovarokat távol tudja tartani. Az istenfa egyik francia eredetű elnevezése is erre a molyirtó tulajdonságra utal.

Az istenfa a konyhában

Mártások és sültek (főleg kacsa, liba) ízesítésére használhatjuk. Kesernyés íze a salátáknak fanyar ízt kölcsönöz. Italok ízesítéséhez is használják. Mivel intenzív aromájú, így óvatosan adagoljuk. Zsíros ételek könnyebb megemésztéséhez kiváló, valamint étvágygerjesztő hatású is. Kitűnő ecetízesítő!

Neked ajánljuk
Gyógynövények szembetegségekre Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Így készíthetünk otthon herbamézet Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: edenkert.hu
Vissza
Hírfolyam