2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sir David Attenborough: Minden környezeti problémánk alapvető forrása a népességnövekedés (videó)

Több ezer év kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárdot. Ezt követően egyetlen nemzedék élete során (a II. világháború után születettek életében) nőtt a népesség száma 2 milliárdról 7,5 milliárdra. Ahogy Sir David Attenborough rövid riportfilmjéből is kiderül, az előrejelzések döbbenetesek.

A robbanásszerű népességnövekedésnek az alapja a technikai fejlődés és az egyre jobb egészségügyi ellátás. A fosszilis üzemanyagok, a szén és az olaj hasznosítása megtöbbszörözte a Föld népességét, mely növekedés 97 százalékát a fejlődő országok adják.

Sir David Attenborough szerint már réges-régen átléptük azt az értéket, a határt, amit a Föld képes eltartani már rövid távon is. (A növekedés határai alapján nem fog 2100-ig növekedni a népesség, hanem már 2030 körül elkezd csökkenni, a klímaváltozás és a természeti erőforrások kritikus fogyása miatt.)

A természettudós szerint az a tapasztalat, hogy ha a nők rendelkezhetnek a saját testük fölött, akkor csökken a gyerekszám. Amennyiben ezt nem hagyjuk nekik, az egész civilizáció ismét kárt fog vallani, bele fog pusztulni. Ezért fontos, hogy világszerte biztosítsuk a nők számára a családtervezés eszközeit, a hozzájuk kapcsolódó tudást, valamint jogokat. Ennek a témának a magyarországi szakértője a BOCS Alapítvány.

Íme, a Sir David Attenborough-val készített videó:

Neked ajánljuk
Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: climenews.com
Vissza
Hírfolyam