2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: csökkenhet a Lyme-kóros megbetegedések száma

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok – mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Évente 1000-1500 Lyme-kóros beteget jelentenek be. A betegséget a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője, Lakos András szerint értelmetlen regisztrálni, mivel ha ezt bejelentik, az nem hoz magával azonnali cselekvést, mint például egy járvány esetében, amikor védőoltásokat osztanak ki.

Jóindulatú betegségről van szó, az esetek nagy részében a fertőzött magától meggyógyul, antibiotikummal pedig eredményesen kezelhető.

Fotó: Máthé Zoltán

A szakember szerint Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük. A betegség leggyakoribb tünete a Lyme-folt, melyet vándorló bőrpírnak is neveznek, mivel szélének kiterjedése növekszik. A gyanú akkor lehet helytálló, ha a kullancscsípés után 5 centiméteres folt alakul ki, ami legalább 5 napig fennmarad.

Ennek ellenére rengeteg gyermeket kezelnek szúnyogcsípések miatt, mert elterjedt, hogy a Lyme-kór kokárdaszerű elváltozást okoz, de a kis méretűek nem utalnak a betegségre.

A betegség várhatóan visszaszorul a régióban az ezt terjesztő kullancsokkal együtt
– véli az ambulancia vezetője. Ezek a rovarok ugyanis nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot. „Nem holnap fog eltűnni, természetesen” – tette hozzá.

Egyre kevesebb a kullancs által terjesztett agyhártya-gyulladásos eset: a 90-es évek közepén még évi 300, két évvel ezelőtt viszont már csak 16 betegséget regisztráltak. Jóval veszélyesebb, mint a Lyme-kór, s ha valaki megbetegszik, súlyos következményei vannak.

A szakember szerint a kullancscsípés megelőzéséhez hatékonyak lehetnek a különböző rovarirtó szerek vagy biokészítmények.

Neked ajánljuk
Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam