2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen hozzájárul az egészséghez, a jólléthez, még úgy is, ha csak egyszerűen üldögél az ember, és élvezi a nyugalmat – vélik brit kutatók. Az erdőkben,  szabadidőparkokban, vagy vízpartokon eltöltött idő fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi szükséges ezen hatások eléréséhez.

Az Exeteri Egyetem Orvostudományi Karának kutatói húszezer embert kérdeztek ki Angliában. Rossz egészségi állapotra panaszkodott azoknak az egynegyede, akik csekély vagy semennyi időt nem töltöttek el a természetben, és mintegy fele elégedetlen is volt az életével. Azoknak viszont, akik legkevesebb két órát eltöltöttek a természetben, csupán egyhetedük panaszkodott rossz egészségi állapotra, és egyharmada volt elégedetlen az életével.

Azok az emberek tehát, akik legalább heti 120 percet töltenek a természetben, sokkal nagyobb valószínűséggel érzik magukat egészségesnek és számolnak be magasabb pszichológiai jóllétről, mint azok, akik nem látogatják a természetet.

A megfigyelés minden csoportra fennáll: fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt. Azokra is, akik tartós betegségben szenvednek, vagy fogyatékosok.

Tehát a kiszabadulás a természetbe mindenkire jó hatással van. Nem kell, hogy testedzést végezzünk, a padon való üldögélés is elégséges.

Fotó: pixabay.com

A kutatókat az is meglepte, hogy egyáltalán nem számít az, hogy ez a két óra egybefüggő, vagy több rövidebb időszakból áll, és az sem, hogy városi parkba, erdőbe vagy vízpartra mentek az emberek.

A kutatás szerint az emberek fele a kertjére inkább teherként és nem élvezetként tekint, és két óra volt az a küszöbérték, amelynek pozitív hatásai voltak: a természetben eltöltött jóval több időnek sem volt plusz hatása az egészségre. A tanulmány szerzőinek bevallása szerint

nem az volt a céljuk, hogy kiderítsék, miért van áldásos hatása a természetnek, de szerintük a titok kulcsa a nyugalom lehet.

Az emberek többsége rendszeresen és többszörös nyomás alatt áll. Ha kimegy a természetbe, ott nyugalom honol, pihentető, és időt biztosít arra, hogy elkezdhessük feldolgozni a dolgokat, és jobban feloldódjon a stresszes állapotunk.

A kép leírása Fotó: Fotós neve/Ügynökség
Neked ajánljuk
A szemünk állapotára is veszélyes a légszennyezettség Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam