2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légszennyezéstől nagyobb kockázattal alakulhat ki bipoláris zavar vagy depresszió

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, hanem egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és bipoláris zavar kialakulásával is kapcsolatba hozható.

A szennyezett levegőben élő embereknél nagyobb kockázattal alakul ki bipoláris zavar vagy depresszió – állítják az MTI által közölt hír szerint a kutatók, akik amerikai és dán páciensek millióinak adatait elemezték.

Andrey Rzhetsky, a tanulmány vezető szerzője, a Chicagói Egyetem kutatója szerint miközben a mentális betegségeknek számos kiváltó oka lehet, ezek között a levegő szennyezettsége egy új tényező.

A kutyákkal és rágcsálókkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy a légszennyezettség bejut az agyba, ahol gyulladást okoz, ami olyan tünetekkel jár, mint a depresszió.

Sáljával takarja el az arcát egy nő Szarajevó belvárosában 2018. december 29-én. A levegő erősen szennyezett mértéke miatt a hatóságok forgalomkorlátozást rendeltek el
Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir

„Nagyon lehetséges, hogy ugyanez az embereknél is megtörténhet” – mondta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint

a légszennyezettség évi 7 millió ember halálát okozza, ami több, mint ahányan összesen meghalnak a háborúk, gyilkosságok, tuberkulózis, AIDS és malária miatt.

A ma született gyerekek életét átlagosan 20 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő – állapította meg a Health Effects Institute amerikai nonprofit kutatóintézet idei jelentése.

Miközben a légszennyezettség fizikai hatásaival sok tanulmány foglalkozott már, a mentális betegségekkel való kapcsolata kevéssé kutatott téma.

A PLOS Biology folyóiratban publikált tanulmányban 151 millió amerikai és 1,4 millió dán lakos egészségügyi adatait és a helyi légszennyezettségi adatokat hasonlították össze. A dán páciensek esetében 10 éves korig vizsgálták a mentális betegség kialakulása és a légszennyezettség közötti összefüggést, az USA-ban pedig valós időben vizsgálták a légszennyezettség szintjét.

A légszennyezettségnek való kitettség gyerekkorban több mint kétszeresére emelte a skizofrénia kockázatát a dán páciensek körében, de a személyiségzavarban, depresszióban és bipoláris zavarban szenvedők aránya is megnőtt.

A levegő szennyezettsége miatt szájmaszkot viselő asszonyok gyalogolnak Pekingben 2018. december 2-án. Az ENSZ akkor legfrissebb jelentése szerint négy év után először ismét emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás globális mértéke. 2017-ben 53,5 gigatonnányi szén-dioxid-kibocsátást mértek, ami 0,7 gigatonnányival több, mint a 2016-os adat
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

Az amerikai adatok is megerősítették, hogy a légszennyezettség kapcsolatba hozható a bipoláris zavar és a depresszió magasabb arányával, de egyéb mentális állapottal, köztük a skizofréniával, epilepsziával vagy a Parkinson-kórral nem találtak kapcsolatot.

A tanulmánnyal egyszerre megjelent kommentár, aminek a szerzője a Stanford Egyetem professzora, John Ioannidis, ugyanakkor azt írja: miközben a kutatás felvetette a lehetőséget, hogy a légszennyezettség mentális betegséget okozhat, a kutatóknak nem sikerült ezt egyértelműen igazolniuk. „A nagy adatbázisok elemzése ellenére a rendelkezésre álló bizonyítékoknak jelentős hiányosságaik vannak, és a lehetséges torzítások hosszú sora érvénytelenítheti a megfigyelt kapcsolódásokat” – írta Ioannidis.

Neked ajánljuk
Megoldás a kevesebb szén-dioxid-kibocsátású hús előállítására A vályogház környezetbarát választás, de a felújításnál nagyon óvatosnak kell lenni Aktív Magyarország: négy hídon kel át az év kerékpárútja Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam