2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Az immár tagadhatatlan klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése. Úgy tűnik, a Candida auris az első olyan gombafaj, amely a világ legkülönbözőbb részein bukkan fel, alkalmazkodik a meleghez, és komoly veszélyt jelenthet az emberre.

2009-ben fedezték fel Japánban a később Candida aurisként emlegetett gombát egy páciens fülében. Később a világ egyre több helyén jelent meg ez a kórokozó, mostanra pedig kiderült: komolyan kell venni ezt a szívós, sok gombaölő szernek ellenálló gombafajtát, amely igen veszélyes az emberre. A Candida auris meglepő, hirtelen terjedése összefügghet az éghajlatváltozással.

A Candida auris terjedése a világban 2019-ig Illusztráció: wikipedia.org

A legtöbb gomba a hűvös környezetet kedveli, számukra az ember túl meleg, így az ismert gombafajoknak csak igen kis részét érdekeljük.

A bolygó melegedésével párhuzamosan azonban a gombafajok is elkezdenek alkalmazkodni a melegebb hőmérsékletekhez.

Erre a következtetésre jutott a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja Arturo Casadevall vezetésével, aki már korábban is figyelmeztetett arra, hogy

az éghajlatváltozás hatására növekedhet a gombás fertőzések száma.

Több tucat gombafajt tanulmányoztak a kutatók, s amikor a fajok hőmérséklettűrését figyelték, kiderült, hogy Candida aurist zavarja a legkevésbé a meleg. A világ legkülönbözőbb részein való felbukkanása arra utalhat, hogy ez az első olyan gombafaj, amelyik alkalmazkodik a meleghez, és komoly veszélyt jelenthet az emberre.

A Candida auris megjelenésének rendszere Illusztráció: wikipedia.org

Egyelőre még vizsgálják, hogy mennyire képes ellenállni a Candida auris a hagyományos kezeléseknek és gombaölő szereknek. Az viszont aggodalomra ad okot, hogy az ezzel fertőződött betegek 30-60 százaléka menthetetlennek bizonyul.

Neked ajánljuk
Magyar találmány lehet a megoldás a paradicsomokat támadó vírus ellen A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam