2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem vagyunk felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre

A Coloradói Egyetem kutatói szerint az egészségügy globálisan nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre. Nemcsak a mentális problémákra és a klímaszorongásra gondolnak, hanem az olyan krónikus betegségekre is, mint például a mezőgazdasági dolgozók között megjelenő vesebaj.

A New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ezt a vesebetegséget hozza példának, ami már a második vezető halálok Nicaraguában és El Salvadorban, az elmúlt évtizedben Guatemalában pedig 83 százalékkal többen haltak meg benne, mint az évtized elején.

A betegség a mezőgazdasági dolgozókat érinti igazán, közülük is azokat, akik meleg és párás klímában dolgoznak.

Nem tudni pontosan, hogy miért alakult ki ez a betegség, mert nincs összefüggésben a hagyományos krónikus vesebaj kiváltó okaival, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással. Az viszont biztos, hogy köze van a dehidratációhoz és a magas hőmérsékletnek való kitettséghez. A kutatók szerint a növényirtókkal, nehézfémekkel való gyakori érintkezés és a szegénység is a további okok között van.

Fotó: 24.hu

Gyakori betegség ez a közép-amerikai cukornádültetvények dolgozói között, akik gyakran 40 Celsius-fokon dolgoznak a tűző napon, és az ehhez hasonló szituáció (beöltözve, magas hőmérsékleten, hosszú ideig tartó munka) elősegítheti a vesebaj kialakulását.

A szakértők szerint minél melegebb lesz az átlaghőmérséklet, a betegség annál több területen fog megjelenni, már így is jelentettek Floridából és Kaliforniából eseteket.

Minél melegebb van, annál több ember érkezik a sürgősségikre szívproblémákkal világszerte. A kutatók szerint a legnagyobb kockázatot az emberi egészségre a hőhullámok jelentik.

Az Egyesült Államok egészségügye biztosan, de valószínűleg a világ többi területén működő kórházak sincsenek felkészülve a nagyobb hőhullámokra.

Neked ajánljuk
A természet rombolása kedvez a fertőző betegségeket hordozó állatoknak A legjobb gyógynövények mozgásszervi panaszokra Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával Régi biciklikből utcanévtáblák Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam