2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A túlevéssel az ökológiai problémákat is hizlaljuk

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a feleslegesen bevitt kalória az egészségünk rovására megy. De arra nem igazán szoktunk gondolni, hogy a valós szükségletünkön felül elfogyasztott táplálék – és az előállításához felhasznált energia, víz és erőforrás – rosszul hasznosul, gyakorlatilag veszendőbe megy.

Az élelmiszer-hulladék fogalmán hagyományosan azt a veszteséget értjük, amely az alapanyagok megtermelésétől a fogyasztók szemeteséig bejárt út során, a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, az éttermekben és különösen a háztartásokban keletkezik. Egy olasz tanulmány most új megvilágításba helyezte a modern élelmiszergyártás működési zavarait – írja a Treehugger.

Az ENSZ adatai szerint a fejlett világban elpocsékolt élelmiszer-hulladék mennyisége eléri a 222 millió tonnát – a mozgásszervi panaszok, a cukorbetegség, a keringési zavarok és pszichés problémák „előállítására” fordított mennyiséget nem számítva. 

A WHO adatai szerint világszerte 1,9 milliárd ember, 41 millió öt év alatti gyermek küzd elhízással – energiabevitelük az elmúlt ötven év alatt fejenként 50 százalékkal növekedett meg, aminek nem csak az egészségünk látja kárát.

Fotó: pxhere.com

A Frontiers in Nutrition című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői a probléma leírására bevezették az anyagcseréhez kapcsolódó élelmiszer-pazarlás fogalmát (Metabolic Food Waste).

Számításaik szerint a túlfogyasztás ökológiai ára messze meghaladja a hagyományosan vett élelmiszer-hulladék által okozott károkat – a veszteségesen hasznosuló élelmiszer mennyisége globálisan eléri a 140 gigatonnát!

Ráadásul ezzel még nem vettük tekintetbe azt a temérdek erőforrást és energiát, ami az elhízáshoz társuló egészségügyi problémák kezelésére fordítódik. Elisabetta Toti,  Carla Di Mattia és Mauro Serafini hangsúlyozza, tanulmányuk új nézőpontból világít rá a modern élelmiszeripar hatalmas felelősségére: a túlzásba vitt fogyasztással ugyanis nem csak magunkat, a környezetünket is elpusztítjuk.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam